Revolutia ucraineana s-a mutat de la Kiev in estul tarii, la Donetk, unde s-au adunat peste 8000 de sustinatori ai lui Ianukovici din 13 regiuni ale tarii. In timp ce, la Kiev, Iuscenko le cere sustinatorilor sa isi stranga corturile, la Donetk isi amenajeaza tabara sustinatorii fostului premier, Ianukovici.

Protestatarii sustin ca presedintele lor este Victor Ianukovici si nu Victor Iuscenko, deoarece alegerile din decembrie ar fi fost falsificate. In cazul in care Curtea Suprema va respinge apelurile lui Ianukovici, sustinatorii acestuia au amenintat cu secesiunea, strigand ca estul Ucrainei se va uni in acest caz cu Rusia.

Pe de alta parte, imaginea idilica despre revolutia "oranj" din Ucraina, cu zeci de mii de oameni care au iesit in strada dintr-un impuls spontan, este pe cale sa se spulbere. Cotidianul "The New York Times" a publicat in editia de ieri un articol care surprinde in detaliu implicarea serviciilor secrete ucrainene in orchestrarea evenimentelor ce au schimbat soarta alegerilor.

In timpul protestelor de la Kiev, Ministerul de Interne desfasurase in strada un numar impresionant de forte de ordine: 10.000 de persoane cu casti, scuturi si bate, ulterior dotati cu munitie si gaze lacrimogene. Ucraina se indrepta cu pasi repezi spre dezastru, spre un posibil razboi civil. Intre timp, in interiorul aparatului de securitate, se intampla o serie de evenimente "ciudate".

Un colonel sub acoperire al Serviciului de securitate ucrainean (SBU) s-a indreptat spre corturile intinse de protestatari in centrul capitalei, surprinzator, nu pentru a incerca sa-i opreasca, ci pentru a zadarnici mobilizarea fortelor de ordine.

Simultan, inalti ofiteri din serviciile de informatii inroseau telefoanele securizate pentru a convinge anumiti generali ai armatei sa coopereze pentru a reusi sa determine retragerea trupelor Ministerului de Interne. Liderii opozitiei au fost de asemenea avertizati asupra evolutiei situatiei, noteaza semnatarul articolului, C.J. Chivers.

Jocurile de culise au fost coordonate de seful SBU, generalul Igor Smesko, a destainuit liderul directiei de contrainformatii a armatei, Vitali Romansenko. Un conflict intern a izbucnit atunci cand ofiteri ai serviciilor de informatii, asa-numitii "siloviki", au ales sa dinamiteze planul administratiei Kucima de a preda puterea premierului Ianukovici.

Ofiterii au strecurat informatii rivalilor lui Kucima, au asigurat securitatea personalitatilor din opozitie si demonstrantilor, au trimis semnale publice ca nu sunt dispusi sa urmeze calea aleasa de administratia prezidentiala, ceea ce a servit, direct sau indirect, intereselor lui Viktor Iuscenko.

Multi dintre factorii care au sustinut revolutia declansata in jurul lui Iuscenko sunt deja destul de cunoscuti opiniei publice din Ucraina: sprijin occidental, fonduri varsate de afaceristi ucraineni, expertiza activistilor straini care au facilitat si "revolutiile" din Georgia sau Serbia, precum si neasteptata independenta a Curtii Supreme de Justitie.

Fiecare din aceste elemente luat separat nu este relevant, iar rolul jucat de serviciile de inteligenta nu va fi niciodata cunoscut pe de-a-ntregul, insa el a fost unul extrem de important, care a servit cauza opozitiei "in mod profesional si sistematic", a declarat seful campaniei electorale a lui Iuscenko, Oleg Ribaciuk.

Se pare ca o linie secreta a fost stabilita, cu mult timp inainte de alegeri, intre seful de campanie al opozitiei si un general al SBU, chiar din ordinul lui Igor Smesko. Ribaciuk a recunoscut aceste detalii, precum si faptul ca serviciile de inteligenta ii strecurau informatii si documente sustrase din biroul lui Kucima si al lui Ianukovici, pe care le utiliza ulterior in campania opozitiei.

Ofiterii si-au justificat actiunile prin dorinta de a nu se ajunge la varsare de sange, sau de a fi obligati sa lucreze sub un regim condus de Ianukovici, politician condamnat de justitie pentru furt si atac, care a intretinut legaturi stranse cu afaceristi onerosi.