Infiintat anul trecut si functionabil abia din luna mai 2004, dupa rezolvarea unui blocaj provocat de neintelegerile dintre membrii Consiliului de conducere, Institutul Cultural Roman trece si la acest inceput de an prin transformari legate de conducerea sa.

Ieri, dupa ce stirea despre inlocuirea sa cu Horia Roman Patapievici a aparut in presa, presedintele ICR, scriitorul Augustin Buzura, aflat in primul an al unui mandat de patru ani, a fost chemat la Cotroceni pentru a fi informat oficial. Legea de infiintare a ICR prevede ca "presedintele tarii numeste si revoca presedintele ICR", fara alte precizari cu privire la motivatia acestei decizii.

Dupa ce a aflat din presa despre revocarea sa, Augustin Buzura a declarat pentru Adevarul: "Mi s-ar fi parut corect ca presedintele sa ma cheme si sa avem o discutie inainte de aparitia stirii in presa. Cu doua saptamani in urma, secretara consilierului Claudiu Saftoiu mi-a cerut proiectul de lucru pentru 2005, i l-am dat cu cea mai mare placere, pe urma n-am mai auzit nimic.

Ma tem ca explicatia acestui gest nu este una de natura culturala, ea trebuie cautata in alta parte. N-am tinut la acest post, ci numai sa duc la capat un proiect institutional. Mai aveam de dat o coerenta modului de functionare a centrelor culturale, nu se poate face nimic cu oamenii de acum, iar proiecte de activitate viabile, unitare, pentru aceste centre nu exista.

Directorii numiti inainte de Anul Nou au fost opriti, n-au mai fost trimisi la posturi, desi aveau proiecte pe punctul de a fi declansate si ar fi fost normal sa plece cat mai repede." Chemat la Palatul Cotroceni, Augustin Buzura a fost anuntat de presedintele Traian Basescu ca a fost revocat din functie si inlocuit cu Horia Roman Patapievici pentru ca "fiecare vine cu echipa lui".

Noul presedinte al ICR nu a facut nici o declaratie pentru presa, dar va trebui sa renunte la functia de membru al Consiliului CNSAS, cele doua functii fiind incompatibile. Dupa o scurta intrevedere cu cei doi oameni de cultura, Presedintia a dat un comunicat oficial prin care anunta schimbarea.

Institutul Cultural Roman are drept scop "promovarea culturii romane inauntrul si in afara tarii" si este condusa de un Consiliu National format din 21 de membrii si de un Comitet Director alcatuit din 7 membri. Acestia urmeaza a fi si ei schimbati, fiind desemnati de ministere, Academia Romana, presedintia Romaniei.