Fiecare miner disponibilizat va primi peste 5.500 de euro

de Mihai Nicut     Cotidianul
Marţi, 18 ianuarie 2005, 0:00Fiecare miner care renunţă la slujbe primeşte prime de concediere, ajutoare de şomaj, venituri de completare care ar putea depăşi 7000 de dolari, reiese din declaraţiile ministrului Economiei.

Cei 5.150 de mineri care vor fi daţi afară in acest an vor primi plăţi compensatorii ce vor fi asigurate de la bugetul de stat şi dintr-un imprumut pe care ni-l va acorda Banca Mondială.

Ministrul Economiei, Codruţ Şereş, a spus ieri că „va exista o finanţare de 120 de milioane de dolari de la Banca Mondială, iar jumătate din această sumă va fi folosită pentru plăţile compensatorii“. Acordul de finanţare se intinde pe următorii patru ani şi va fi ratificat cel mai probabil la sfirşitul acestei luni.

In plus, oficiali din Ministerul Economiei ne-au spus că in bugetele companiilor miniere au prevăzuţi in acest scop 690,6 miliarde de lei. La un curs al dolarului rotunjit la 30.000 de lei, inseamnă că bugetul va plăti pentru salariile compensatorii ale minerilor 23 de milioane de dolari.

Dacă cei 60 de milioane de la Banca Mondială vor fi impărţiţi in mod egal in următorii patru ani, salariile compesatorii pentru anul acesta ar urma să ajungă la 38 de milioane de dolari. Aceasta inseamnă că fiecare ortac va primi peste 7300 de dolari.

Pină acum, au fost cel mult 5.000 de euro

„Am aflat şi eu de plăţile compensatorii, deşi pină acum Banca Mondială nu a acordat direct fonduri in acest sens“, a spus preşedintele Confederaţiei Naţionale Miniere, Marin Condescu. „Pentru minerii concediaţi in anul 2004, valoarea totală a compensatoriilor nu a depăşit niciodată 4.000-5.000 de euro.

Am inţeles că banii de la Banca Mondială vor viza plăţile compensatorii ale celor 5.150 de mineri care sint in programul de disponibilizare pe 2005“, a spus liderul sindical.

Motivaţie pentru cererile de concediere?

Banii vor fi acordaţi pe baza celebrei Ordonanţe nr. 8/2003, prin care cei vizaţi de concedierile colective pot primi plăţi compensatorii, eşalonat, pe o perioadă de pină la 24 de luni. Este vorba despre sume acordate in momentul disponibilizării, de ajutoare de şomaj şi de venituri de completare.

Ministrul Şereş a spus ieri că n-ar vrea să se repete terapia de şoc din 1997.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


74 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by