Cuvintul anumit a fost pronuntat de fostul premier Adrian Nastase de 13 ori in interviul acordat, saptamina trecuta, ziarului „Adevarul“. Dar cariera lui in vocabularul de lemn al partidului succesor a inceput mult mai devreme, cind Ion Iliescu si-a indreptat degetul acuzator catre „o anumita parte a presei“.

Potrivit Dictionarului explicativ al limbii romane, anumit inseamna fie care a fost hotarit, precizat, fie deosebit, special, aparte, fie unul, oarecare. Cuvintul anumit a fost pronuntat de fostul premier Adrian Nastase de 13 ori in interviul acordat, saptamina trecuta, ziarului „Adevarul“.

Dar cariera lui anumit in vocabularul de lemn al partidului succesor a inceput mult mai devreme, cind Ion Iliescu a vorbit despre „o anumita parte a presei“.

Utilizat cu toate cele trei sensuri principale ale DEX-ului, anumit semnifica in discursul politic al PSD intentia de a evita rostirea cu voce tare si clara, de a ascunde nume si fapte cunoscute doar in cerc inchis. Pentru ca, anonime, acestea pot deveni oarecare, marginale, de eliminat, de neglijat.

Noua limba de lemn nu are rostul de a reinventa realitatea, ca in timpul comunismului, ci de a o oculta. Iar anumit a fost molipsitor, s-a inserat perfid in articolele de presa, in argumentele comentatorilor si analistilor politici, in birfele de pe scara blocului.

Probabil ca daca PSD ar fi ramas la putere, Romania ar fi fost pomenita prin cancelariile occidentale ca „o anumita tara“.

De cele mai multe ori, in discursul PSD, anumit are o conotatie negativa – o anumita parte a presei, anumite grupuri, lideri – si semnifica recunoasterea, implicita, a unor divergente, rivalitati, ostilitati.

Revenind la interviul lui Adrian Nastase, de trei ori a fost mentionat cu sensul deosebit si o data cu sensul hotarit („o anumita majoritate parlamentara“). Tic verbal ar spune, poate, cei care nu au remarcat ca, de cele mai multe ori, anumit a fost folosit in legatura cu Ion Iliescu.

„Eu am lucrat cu Ion Iliescu, in echipa lui, si nu am avut dificultati in a stabili pentru fiecare un anumit rol“. „Ion Iliescu nu a impus ca presedinte anumite puncte de vedere „. „Intotdeauna a avut argumente si poate, sigur, in viata trebuie sa decizi daca fortezi anumite lucruri sau nu“.

„Ion Iliescu este un om care se gindeste de mai multe ori si nu este adeptul unor solutii care au un anumit grad de risc“. Succesiunea de citate in care apare cuvintul judecat aici este relevanta pentru pozitionarea lui Adrian Nastase fata de Ion Iliescu in lupta interna pentru sefia partidului.

Ceea ce nu doreste sa spuna fostul premier este ca Ion Iliescu nu va risca, nu va forta, nu-si va impune pozitia impotriva majoritatii, daca aceasta ii este defavorabila.

Mergind mai departe, anumit tradeaza o strategie a lui Adrian Nastase pentru a-i bloca lui Iliescu accesul la sefia executiva a partidului, caruia ii rezerva un rol onorific. Slabiciunile PSD sint tot anumite: persoane, structuri, puncte vulnerabile.

Daca acestea nu sint exprimate explicit, despre ce reforma poate vorbi PSD? Probabil, despre o anumita reforma, in care prevaleaza jocul de culise, decizia birocratizata si interesul personal de putere politico-economica; adica la fel ca si pina acum.

Un PSD reformat ar sanctiona esecul conducerii partidului din alegeri, ar stabili ca rolul lui Ion Iliescu in viata partidului si a tarii este istoric depasit, ar deschide competitia pentru putere unor membri neviciati de comunism si de coruptia post-comunista, daca exista asa ceva in PSD.

Daca nici un membru al PSD nu are curaj sa-l demaste pe anumit, acest serviciu i l-ar putea face fostului partid de guvernamint administratia Basescu-Tariceanu. Cu conditia de a-si indeplini promisiunea ca va scoate la lumina grupurile mafiote si conexiunile lor politice.

Un anumit Tender a fost, deja ieri, audiat la Parchet in dosarul RAFO. Dar intr-o lupta anticoruptie doar de suprafata, afacerile oneroase ale liderilor PSD vor ramine pentru vesnicie anumite, iar fostul partid de guvernamint va putea reveni la putere cu imaginea nepatata, pentru ca nimic nu a fost spus, cu voce tare, clar.

Atunci Traian Basescu va fi pentru cei care l-au ales, ca si Emil Constantinescu, un anumit presedinte.