Romanii nu vor afla niciodata costurile pentru emiterea leului greu si nici cat se va cheltui pentru a fi informati despre procesul de denominare.

Aceasta deoarece toate cheltuielile care au cat de cat legatura cu denominarea sunt inglobate de oficialii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in informatiile referitoare la emisiunea de moneda, care intr-adevar intra sub incidenta legii secretului de stat.

Intrebat care este bugetul Bancii Centrale pentru campania de informare a populatiei despre introducerea leului greu, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a afirma: " bineinteles ca BNR va avea un buget pentru campania de informare privind denominarea

(...) nu va asteptati insa sa vorbeasca pe larg despre acest buget; toate sumele legate de emisiunile monetare intra sub incidenta Legii secretului de stat".

Intrebat de mai multe ori anul trecut despre aceste costuri, Adrian Vasilescu raspundea ca cirfa nu este inca disponibila deoarece nu s-a stabilit cate pliante, afise, brosuri, etc vor fi tiparite si nicidecum ca aceste costuri intra sub incidenta legii secretului de stat.

Ce spune legea...

Potrivit legii 182 din 2002, in categoria informatiilor secret de stat intra "emiterea, imprimarea bancnotelor si baterea monedelor metalice, machetele emisiunilor monetare ale Bancii Nationale a Romaniei si elementele de siguranta ale insemnelor monetare pentru depistarea falsurilor, nedestinate publicitatii, precum si imprimarea si tiparirea hartiilor de valoare de natura titlurilor de stat,

a bonurilor de tezaur si a obligatiunilor de stat". Reamintim ca informatiile secrete de stat sunt cele care "privesc securitatea nationala, prin a caror divulgare se pot prejudicia siguranta nationala si apararea tarii".

Cea mai ampla campanie

Campania de informare despre leul greu va fi una fara precedent in Romania avand in vedere ca publicul tinta este intreaga populatie a tarii a carei atitudine fata de noile monede si bancnote este decisiva pentru succesul operatiunii de denominare.

Consilierul guvernatorului afirma ca pliante si afise pentru informarea populatiei "trebuie sa ajunga pana in cele mai indepartate sate pe diferite canale: banci - inclusiv agentiile Case de Economii si Consemnatiuni (CEC), oficiile Postei Romane, primarii". La o astfel de campanie, firesc, cheltuielile sunt pe masura.

"Faptul ca nu se fac publice informatiile referitoare la campania de informare arata ca aceasta costa prea mult; daca n-ar fi asa, informatiile ar fi publice", apreciaza analistul economic Ilie Serbanescu.

Leul greu, pe ultima suta de metri

Leul greu va incepe sa circule pe 1 iulie a.c., dupa ce timp de trei luni preturile vor fi afisate atat in leul actual cat si in cel nou. Reamintim ca moneda nationala va fi denominata prin taierea a patru zerouri. Bancnotele noi vor avea grafica si culorile identice cu actualele cupiuri, dar vor fi de dimensiunea euro.

Bancnotele leului greu vor fi de 1, 5, 10, 50, 100 si 500 lei, ultima avand o valoare de peste 120 euro. Pe bancota de 500 lei, adica 5 milioane in leul actual, va fi tiparit chipul poetului Mihai Eminescu. Noile cupiuri vor fi tiparite tot pe suport de polimer, deoarece sunt mai greu de falsificat, mai rezistente si mai igienice.

Cupiurile de 1 leu si de 5 lei vor fi singurele care nu vor fi imprimate in relief.

De la 1 iulie 2005 va incepe sa circule si subdiviziunea leului - banul. Emisiunea monetara va cuprinde monede de 1, 5, 10 si 50 de bani.

Isarescu: Exista si beneficii

Costurile de tiparire pentru o bancnota sunt de 0,02% din valoarea nominala a acesteia, afirma, la prezentarea procesului de denominare, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Totodata, el spunea ca, de obicei, statul si Banca Centrala castiga de pe urma unei emisiuni monetare.

"Costurile cu noua emisiune sunt mai mici decat daca s-ar pastra actuala emisiune (...) Costurile initiale ale denominarii se vor acoperi pana la momentul adoptarii euro", preciza Isarescu.

In cazul in care ar fi mentinut actualul leu, costurile suportate de BNR ar fi cu circa 30 milioane de dolari mai mari decat in cazul trecerii la leul greu.