Doi capitani de aviatie militara din Timisoara si-au deschis prima firma privata de prognoze meteo din Romania. Meteo Life isi ofera serviciile la nici jumatate din tarifele percepute de Administratia Nationala de Meteorologie (fostul INMH) care detinea pina acum monopolul. O prognoza meteo zilnica, in care sint incluse toate amanuntele solicitate de client, costa 150 de euro pe luna.

Doi ofiteri care lucrau la baza aeriana de la Giarmata, desfiintata in cadrul planului de restructurare a Armatei, au avut anul trecut o idee originala. Confruntati cu febra disponibilizarilor, capitanii Mugur Ionita si Marius Bratu s-au gindit sa se reprofileze.

Absolventi ai Facultatii de Geografie din Bucuresti si ai Institutului Militar „Aurel Vlaicu” din Buzau, ei au decis sa-si deschida o firma privata de servicii meteorologice. Primul a ramas inca in uniforma, in timp ce asociatul sau a parasit definitiv MApN prin celebra ordonanta.

Pentru a-si putea infiinta firma, ei au fost nevoiti sa se adreseze fostului Institut National de Meteorologie si Hidrologie (INMH). Specialistii de aici i-au indrumat catre Ortansa Jude, cunoscuta prezentatoare a buletinului meteo de la TVR, care i-a ajutat sa-si intocmeasca dosarul.

Acesta a fost avizat de Administratia Nationala de Meteorologie la 28 octombrie 2004, data de la care functioneaza firma MeteoLife.

Starea vremii pentru ghizi si fermieri

„Aparitia in Romania a unui sector privat de servicii meteorologice pare la prima vedere bizara, daca nu cumva socanta sau chiar lipsita de utilitate. Pina de curind, institutiile finantate de guvern au detinut suprematia in domeniu, datorita bugetelor care le permiteau sa intretina sateliti, radare si tehnologie de ultima ora”, spune fostul capitan Marius Bratu.

Cei doi patroni ai firmei Meteo Life au beneficiat de aparitia normelor de aplicare a Legii Meteorologiei, dar si de recomandarile forurilor europene de eliminare a monopolului detinut de ANM (fostul INMH). Serviciile meteorologice se adreseaza mai ales firmelor de constructii, din agricultura, turism, transport, distributie, energie, liniilor aeriene, organizatori de spectacole, ca si presei.

Meteo Life ofera prognoze detaliate, pe arii de interes si interval orar, prezentind la cerere si temperatura reala resimtita, pe care ANM nu o calculeaza. Este vorba de senzatia de frig sau de cald, generata de alti factori.

„Probabilitatea prognozelor pe toti parametrii, adica grade, umiditate, presiune atmosferica, cantitate de precipitatii, directia si intensitatea vintului, este de 80 la suta”, spune Mugur Ionita, copatron la Meteo Life. Cei doi asociati folosesc atit date de la ANM, cit si de la anumite institutii sau centre meteo europene (harti de sol, de inaltime, diagrame aerologice si meteograme).

Pentru o singura prognoza locala, pe 24 de ore, meteorologii timisoreni analizeaza zeci de informatii.

Site-uri meteo, in aer

Conform noii Legi a Meteorologiei, toate site-urile romaaesti care difuzeaza informatii neoficiale despre starea vremii vor fi desfiintate. Pentru a-si pastra profilul, administratorii paginilor de pe Internet sint obligati sa apeleze la firme specializate si, deci, sa perceapa taxe de la vizitatori.

Traditia americana

In tarile civilizate, majoritatea clientilor apeleaza la sectorul privat pentru a primi informatii despre starea vremii. In SUA, 90 la suta dintre aceste servicii sint asigurate de firme particulare de traditie. Unele dintre acestea au fost infiintate, imediat dupa al doilea razboi mondial, de catre fosti militari.

Diferenta fata de institutiile de stat este ca firmele isi adapteaza serviciile la cererea pietei. Asa au aparut prognozele comerciale, ajustate la nevoile fiecarui client care este nevoit sa tina seama de informatiile meteo in planificarea resurselor si politica de dezvoltare.

Studii recente au demonstrat ca investitiile in acest gen de servicii evita daune si pierderi de citeva zeci de ori mai mari.

Cit costa prognozele

Tarifele firmei timisorene reprezinta jumatate din cele percepute de institutia de stat. Astfel, o prognoza zilnica timp de o luna costa 100-150 de euro, fata de 300 de euro la ANM. Cele mai ieftine prognoze sint cele saptaminale, taxate cu 30 de euro.