Un studiu efectuat in vestul Romaniei pe 5.220 de copii intre trei luni si 16 ani releva o pondere a obezitatii de 14,7%. Unul din trei copii obezi va deveni un adult obez, pronosticul fiind mai alarmant in situatiile in care obezitatea apare precoce, sustin specialistii.

OBICEI

In repetare randuri, profesorul doctor Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon" din Bucuresti, a atras atentia asupra obezitatii la copii. "Viciul placerii de a manca se deprinde in copilarie, din cauza modului gresit in care parintii isi hranesc copiii. De fapt, multi copii sunt practic indopati mai ales cu dulciuri si preparate bogate in grasimi.

Sa recunoastem ca a devenit un obicei de a-l rasplati pe copil pentru orice isprava cu dulciuri foarte concentrate. In cazul copiilor creste numarul celulelor adipoase, la adulti creste volumul lor. Cu volumul ne mai luptam si chiar mai castigam, dar cu numarul celulelor adipoase razboiul e foarte greu si adesea de neinvins."

In opinia prof. dr. Constantin Dumitrache, "pur si simplu, obezul e un vicios, asemenea fumatorului sau alcoolicului, care da frau liber acestei placeri".

GRASI

Se estimeaza ca in anul 2040, peste jumatate din populatia globului ar putea deveni obeza, in prezent, existand 22.000.000 de copii obezi cu varste sub 5 ani.

In Romania, in 1973, suprapondealitatea si obezitatea reprezentau 30% din populatia urbana si 28,83% din populatia rurala, in 1990 ajungandu-se la 53% la supraponderalitate si la 22% la obezitate.