Piata autohtona de produse electronice, electrocasnice si sanitare a fost invadata de un import masiv de astfel de bunuri aduse in tara la valori mult subevaluate de o filiera formata din firmele unor cetateni bulgari.

Potrivit Garzii Financiare, produsele, evaluate la peste sase milioane euro (241 miliarde lei), au intrat in tara ca un import facut de un cetatean bulgar in numele societatii Servo Balkan Com din Bucuresti cu valoarea declarata in vama de doar 2,6 miliarde lei. Ulterior, in tranzactie a fost implicat un lant de patru firme din Bucuresti, Ramnicu Valcea si Timisoara.

Intr-o prima faza, marfurile au fost depozitate intr-un complex engros din Voluntari. De aici au fost transportate in Valcea, fiind depozitate in baza unui contract de custodie la Technik Service SRL. Din acest punct a inceput vanzarea marfurilor catre piata interna la valorile lor reale.

Chiar daca in realitate circuitul marfurilor a fost simplu, in contabilitate el a trecut prin etape complexe, menite sa acopere manevrele facute pentru a prejudicia statul roman de impozitele care i se cuveneau. Astfel, in prima etapa marfurile au fost vandute scriptic de Servo Balkan Com catre Rom World Trading Investments Ltd SRL pentru 214 miliarde lei.

Aceasta societate le-a vandut la randul sau pentru 225 miliarde lei catre SC Star 2000 SRL din Timisoara si abia de aici au ajuns, la un pret de 241 miliarde lei, la Technik Service SRL. Pentru a disimula operatiunile comerciale efectuate, grupul de firme a operat scriptic stornari ale facturilor emise initial.

Garda Financiara a intervenit in momentul in care au existat dovezi certe ca aproape jumatate din marfa a fost vanduta sau e pe cale sa fie vanduta la pretul real, adica 105 miliarde lei. Garda Financiara a confiscat restul marfurilor, evaluate de 123 miliarde lei, si a stabilit ca pentru produsele deja vandute prejudiciul provocat bugetului este de peste 40 miliarde lei.