Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat marti la Budapesta ca „guvernul este cel care decide asupra politicilor pe care le aplică şi nu FMI”.

Aflat in vizita oficiala in Ungaria, Tariceanu a declarat că recalcularea pensiilor va avea loc, dar că guvernul va reduce cheltuielile publice, prin stoparea unor programe desfăşurate de fostul guvern numai pentru satisfacerea clientelei politice. „Suma necesară pentru recalcularea pensiilor nu e atat de mare incat să ne pună probleme.

In plus vom găsi resursele pentru a finanţa recalcularea pensiilor, altele decat mărirea TVA”, a arătat primul-ministru.

Recalcularea pensiilor este una dintre cele mai importante initiative sociale ale guvernului, fiind preluata din programul electoral al Aliantei PNL-PD. Conform estimarilor guvernului, pentru aceasta masura administrativa trebuie angajati minim 3.000 de specialisti in toata tara, efortul bugetar fiind substantial.

Substantiale vor fi si pierderile de la buget rezultate in urma recalcularii, primele pensii “reasezate” urmind a fi platite in luna martie.

La sfirsitul saptaminii trecute, reprezentantul FMI in Romania, Graeme Justice, a lasat sa se inteleaga ca FMI nu agreeaza recalcularea pensiilor in acest an. Justice a aratat ca bugetul Romaniei va fi afectat negativ de introducerea cotei unice de impozit pe venit, iar efortul financiar pentru recalcularea pensiilor ar fi prea mare pentru bugetul Romaniei.