Primul spectacol pe un text caştigător al concursului dramAcum - "Elevator" de Gabriel Pintilei - va avea, sambătă, premiera la Teatrul Foarte Mic. "Elevator" este unul dintre cele 11 texte scrise de tineri autori romani care au fost selectate de membrii grupului dramAcum in urma celei de-a doua ediţii a concursului de dramaturgie dramAcum.

Piesa, la fel ca şi alte creaţii selectate, a fost prezentată toamna trecută sub forma unui spectacol-lectură, dar "Elevator" este prima pusă in scenă.

Cea care a ales să monteze textul, convingand, totodată, Teatrul Foarte Mic să-l includă in repertoriu, este Adriana Zaharia.

Regizoarea, membră a grupului dramAcum alături de colegi regizori din aceeaşi generaţie, s-a remarcat la absolvirea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică cu spectacolul "K+M+R+L" de Mattias Anderson, de la Studioul Casandra.

"Elevator", scrisă de actorul Gabriel Pintilei, aduce in faţa publicului două personaje. El are 18 ani. Ea - 18, fără trei săptămani. S-au intalnit să facă sex in liftul unei clădiri părăsite.

Sunt reprezentanţii unei generaţii debusolate, care aleargă după nou, care nu cunoaşte limitările, intrucat beneficiază din plin de progresul tehnologic. Dar, pentru prima dată, aparatura ii trădează şi o simplă apăsare de buton nu mai oferă soluţii.

Blocaţi in ascensor timp de mai multe zile, tinerii trec de la euforie la disperare. Ceea ce pare la inceput o simplă farsă, se transformă treptat intr-o dramatică luptă pentru supravieţuire, nu lipsită de umor. Comedia capătă accente tragice, atmosfera devine claustrantă, iar liftul o inchisoare-sicriu.

Cele două personaje sunt interpretate de Simona Popescu şi Şerban Mihăluş.

Un alt spectacol bazat pe un text descoperit in cadrul concursului dramAcum - "Punami" de Peca Ştefan, in regia lui Alexandru Berceanu - ar trebui să aibă, in curand, premiera la Teatrul Bulandra.

Grupul dramAcum a fost fondat de Gianina Cărbunariu, Radu Apostol, Alexandru Berceanu şi Andreea Vălean. Lor li s-au alăturat apoi Ana Mărgineanu, Vlad Massaci, Sorin Militaru şi Adriana Zaharia.

DramAcum a primit in 2004 Premiul Criticii din partea Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) - secţia romană, in cadrul Galei UNITER.