Ce poate ieşi dacă se combină două piese de teatru japoneze cu una semnată de Samuel Beckett. Dacă tema aleasă este dragostea, ar putea fi „De trei ori dragoste”, cel mai nou spectacol care se joacă in Capitală, pe scena de la Nottara.

„De trei ori dragoste”, piesa care a avut de curand premiera la Teatrul Nottara, este un spectacol mai aparte, format din alte trei, dintre care două sunt „made in Japan”! Spectacolul este, de fapt, un triptic alcătuit din: „Vant de toamnă”, după o dramă japoneză (Nô de Zeami), „Libertate pentru o noapte”, după o comedie tradiţională tot japoneză

(Kyogen) şi „Play” de Samuel Beckett, care se joacă pentru a doua oară in Romania. Adaptarea primelor două piese din limba japoneză ii aparţine lui Ulrike Döpfer, cea care este şi regizoarea spectacolui „De trei ori dragoste”.

Rezultatul este o propunere inedită prin juxtapunerea a două texte de factură diferită din Japonia secolului al XIV-lea cu o piesă din avangarda Europeană a secolului XX. Piesele au, totuşi, in comun tema – conflictele iubirii – şi preocuparea pentru stilizarea mijloacelor de expresie.

in distribuţie sunt doi mari şi celebri actori romaani, Diana Lupescu şi Emil Hossu. Alături de ei joacă Raluca Gheorghiu, Gabriel Răuţă, Cristian Nicolaie. Scenografia ii aparţine lui Hannes Schuller, iar muzica semnată de Iosif Herţea este interpretată de Călin Torsan şi Silviu Fologea.

Regizoarea spectacolului, Ulrike Döpfer, care este şi actriţă, şi dansatoare, s-a născut in Germania acum 56 de ani. A absolvit cursuri de teatru şi dans la München. A făcut parte din proiecte precum Teatrul Municipal Bielefeld, Teatrul de Tineret Transparent din München şi Camera Obscură din Olanda.

S-a alăturat unor proiecte parateatrale conduse de Grotowski, la Wroclaw şi la Gardzienice (Polonia).

intre 1993-1994, a avut o bursă Bunkacho pentru artişti străini, oferită de Ministerul Culturii din Japonia. A studiat formele tradiţionale de teatru japonez, Nô, Kyogen şi Buto, la Tokyo şi Yokohama, cu reputeţi artişti precum Akira Matsui, Juro Zenchiku şi Kazuo Ohno.

in 1996, a pus in scenă piesa „Zăpadă de toamnă” după Yukio Mishima, la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu.

TEATRU

„De trei ori dragoste”

Regia: Ulrike Döpfer

Cu: Diana Lupescu şi Emil Hossu