de Mircea Toma

CSM sau umbra stanoaicei la justitie

de Mircea Toma     Academia Catavencu
Miercuri, 19 ianuarie 2005, 0:00


Mama, da’ ce lupta a fost pina-n alegeri ca sa se faca reforma in justitie. Toata lumea s-a urnit sa stearga urmele lui Ceausescu, pazite ca sfinte moaste de banda de hoaste a Rodicai Stanoiu. Iar intre toti, al mai abitir s-a urnit societatea civila; iar intre capetenii, se itea lancea Monicai Macovei, presedinta – pe-atunci – a APADOR-CH.

Au ce voiau asti haiduci? Independenta judecatorilor, eliberarea lor de sub comanda politicului exprimata prin interventiile ministerului in soarta lor. Institutia independentei era proiectatul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM). Dupa lupte crincene s-a obtinut o autonomie relativa a CSM. Iar pina in alegerile mari, s-a ales – iute-iute – si CSM-ul.

Asa ca avem azi un ministru nou, lipsit de marea majoritate a pedalelor pentru cefele magistratilor, si un CSM in care s-au autopromovat, abuzind de autoritatea lor de presedinti de instante, oamenii proptiti in functii chiar de Rodica Stanoiu.

O prezenta activa in CSM este, de exemplu, Maria Huza, presedinta Tribunalului Bucuresti, considerata de presa a fi o adevarata acvila a coruptiei din justitie. Cu alte cuvinte, reforma in justitie a adus-o pe Rodica la controlul magistratilor. Iata si un prim exemplu despre efectele perverse ale reformei in justitie.

Conform noii legi a CSM, in componenta acestuia s-a facut loc, democratic, unor reprezentanti ai societatii civile. Evident ca nici nu s-a gindit cineva sa permita accesul in CSM a vreunui oengist dintre cei care au militat pentru reforma justitiei.

A fost aleasa o cucoana pe nume Irina Zlatescu, una care lucra deja pe bani publici intr-o organizatie – Institutul Roman pentru Drepturile Omului – care a fost infiintata prin lege si este alimentata pe bani publici.

Drepturile carui om le apara IRDO aflam usor daca intram in pagina de web a omului Adrian Nastase si ne holbam la “lucrari publicate“: 1994 – “Drepturile Omului, Societatea Civila, Diplomatia parlamentara: idei, actiuni, evolutii“, publicata de Monitorul Oficial si Institutul Roman pentru Drepturile Omului (IRDO), Bucuresti.

Ei bine, pentru ca statutul doamnei Zlatescu seamana mult mai mult cu cel de functionar public, a fost depusa o contestatie la CSM pentru presupusa dinsei incompatibilitate cu cel de reprezenatnt al societatii civile.

A fost discutata chestiunea numai la insistentele Monicai Macovei. Maria Huza a fost, cum ne asteptam, un dulau de paza al “oengistei“, contestind vehement contestatia. |n cele din urma, de gura (mare) a ministresei, s-a convenit sa se ceara de la Senat documentele in baza carora exista IRDO.

Dupa care Monica Macovei a plecat la sedinta de guvern. La iesire, contestatia era deja respinsa, pe cuvintul (sub forma de fax) lui Nicu Vacaroiu ca Irina Zlatescu e oengist sadea. Cam la cheremul lui nea Nicu Vacaroiu si al colegei sale de Senat Rodica Stanoiu sta independenta magistratilor. Asta dupa reforma.57 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi