Pentru viitorul politic al lui Adrian Nastase, lunile urmatoare sunt cruciale. El va reusi sau nu sa preia conducerea PSD. Daca va pierde, atunci statutul de care va beneficia in viitor va fi doar de lider de mana a doua. Sau chiar mai rau. Poate ca va fi lasat prada lui Basescu. Care, in replica la ceea ce a incercat sa-i faca Nastase lui, se va stradui din toate puterile sa-l infunde.

Pentru ca, de mult timp, conflictul dintre cei doi a devenit ireconciliabil. Dar si pentru PSD se joaca o carte mare. Tot in cateva luni vom sti daca acest partid se rupe sau nu. Daca se reformeaza sau ramane incremenit in structurile sale greoaie, de partid totalitar, cu veleitati de partid-stat.

Sau daca va juca rolul pe care trebuie sa-l joace ca principal partid de opozitie, care sa fie temut de putere, sa poata lua oricand rolul Aliantei, revenind la guvernare si, in orice caz, sa se pregateasca pentru o victorie in 2008. Raspunsul la intrebarea cum vor evolua lucrurile in PSD pana pe la mijlocul lunii aprilie este de interes pentru intreaga societate romaneasca.

Sa luam in calcul si sa analizam cateva elemente certe de care dispunem.

In acest moment, PSD este principalul partid de opozitie. Care, singur, a castigat tot atatea voturi cat a castigat si Alianta DA, alcatuita din doua partide. Si care, gratie lui Basescu, a reusit sa incropeasca o extrem de fragila majoritate parlamentara. Pentru a guverna, cu Tariceanu in frunte.

Un liberal pursange, ajuns pe cai mari, care isi va adjudeca, cu certitudine, presedintia PNL si poate chiar si a partidului care va rezulta din fuziune. Ceea ce nu-i va face totusi guvernarea mai usoara.

In principiu, PSD are posibilitatea de a profita, in viitor, de orice moment prielnic pentru a trage presul majoritatii de sub picioarele actualilor invingatori, revenind la guvernare in interiorul ciclului electoral.

Si daca va fi asa si daca nu, esential pentru partid si sanatos pentru societate este ca, pana una-alta, opozitia sa fie puternica, sa convinga populatia si sa nu fie nociva pentru procesul de modernizare a Romaniei, care este parte integranta a celui de aderare la UE. Cat priveste PRM, celalalt pol al opozitiei, sperante pe termen scurt si mediu nu prea sunt.

Pentru ca PSD sa reuseasca este necesara intrunirea catorva conditii: daca lupta pentru putere in interiorul partidului va determina o fractura, aceasta trebuie sa se faca in asa fel incat sa aiba ca rezultat doua formatiuni puternice. Sau sa fie insignifianta, neafectand prea mult partidul; pentru ca PSD in opozitie sa functioneze eficient trebuie reorganizat.

Reconstruit, pe principiul partidelor socialiste europene, care nu se afla la putere. Nu poate face opozitie atat timp cat este dominat de regula unanimitatii si de obsesia partidului-stat; o alta conditie este de a supraveghea, in mod organizat si nu haotic, puterea.

Astfel incat semnalele transmise opiniei publice sa fie puternice, ferme, lipsite de echivoc si extrem de credibile; si, in fine, este obligatoriu ca dintr-o viitoare formula de conducere care, sub nici o forma, nu trebuie sa fie bicefala, sa lipseasca Ion Iliescu. Pentru ca el nu poate decat sa traga partidul inapoi.

Si, astfel, revenim la cartea pe care o joaca Nastase. Intrunirea care a avut loc luni, fara Iliescu, este semnalul strangerii randurilor in jurul acestui lider. Care are mai multe mijloace de a prelua initiativa. Pana la congresul care va avea loc in martie sau aprilie si cand va avea loc confruntarea finala, cel care conduce partidul este Nastase.

El poate beneficia de starea nedemocratica de lucruri care permite, practic, numirea de la centru a sefilor de organizatii judetene. Sau poate institui democratia si organiza alegeri locale in PSD. Daca reuseste sa-si plaseze oamenii peste tot, a castigat. Pe de alta parte, are obligatia de a demonstra ca este capabil sa transforme infrangerea la limita intr-o victorie la limita.

PSD a pierdut la mustata parlamentarele, cu numai un mandat mai putin decat Alianta. Si asta dupa ce a guvernat patru ani. Iar Nastase a pierdut si el, tot la mustata, prezidentialele, fiind cu patru procente in fata partidului, la primul tur de scrutin. Ceea ce reprezinta un argument puternic, dar nu si suficient. Pana la congres, Nastase ar trebui sa-si arate muschii ca lider al opozitiei.

Modul in care a organizat Guvernul din umbra, caruia refuza sa-i dea acest nume, este un prim indiciu ca s-a pus pe treaba. Daca opozitia lucreaza, e bine. Asta inseamna ca Guvernul va fi cenzurat politic. Si nu doar de presa, de ambasade si organisme internationale. Dar este si un exercitiu excelent pentru PSD, la capatul caruia poate castiga in credibilitate.

Nastase poate castiga. Dar poate si pierde, daca Iliescu se cramponeaza de putere. Si iese cu artileria grea. Sau daca apare o a treia grupare, a la Brutus.