Fostul presedinte Ion Iliescu pare sa piarda teren in fata liderului in functie al PSD, Adrian Nastase, in cursa pentru sefia partidului. In acest moment, Nastase isi pregateste strategia pentru a-si asigura un nou mandat in fruntea PSD.

In conditiile in care liderii de filiale trebuie schimbati inainte de Congresul Extraordinar al partidului de la inceputul lunii aprilie, Nastase trage toate sforile pentru a-si pune oamenii in filiale. Si aceasta pentru ca presedintii de filiale vor fi cei care vor alege delegatii participanti la Congres. Iar acestia din urma sunt cei care vor alege noul presedinte al partidului.

Potrivit unor surse din PSD, in acest moment, Iliescu simte ca foarte multe lucruri se petrec in spatele lui si nu are decat doua solutii: sa contraatace in acelasi stil si sa se victimizeze in fata colegilor de partid. Acum doua zile, la sediul PSD, greii partidului au intrat in doua sedinte.

Prima, din cursul diminetii, s-a desfasurat doar cu oamenii lui Nastase si s-au format "grupurile de reactie rapida". Potrivit unor surse din partid, Iliescu nici macar nu a fost anuntat de aceasta intalnire.

Cea de-a doua sedinta, de dupa-amiaza, ar fi trebuit sa fie a Biroului Coordonator, dar s-a transformat intr-un coktail la care au participat, in mod ciudat, pe langa Ion Iliescu, si senatorii Adrian Paunescu, Rodica Stanoiu si Antonie Iorgovan, adica membri PSD fara functie, si care nu au mai trecut pe la partid de ceva vreme.

Surse din cadrul fostului partid de guvernamant ne-au declarat ieri ca acestia au fost convocati de Iliescu pentru a contracara actiunile apropiatilor lui Nastase, care il reneaga pe fostul presedinte.

"Daca nu ma vreti, sa-mi spuneti..."

Aceleasi surse ne-au spus ca, in timpul intalnirii de ieri dupa-amiaza, Paunescu i-ar fi spus lui Victor Ponta: "Fiecare partid si-ar dori sa aiba un Octav Cozmanca..Cum iti permiti sa faci declaratiile astea?".

Paunescu se referea la faptul ca Ponta, un apropiat al lui Nastase, a facut in repetate randuri afirmatii legate de necesitatea plecarii "dinozaurilor" de tip Cozmanca, Hrebenciuc sau Dan Ioan Popescu din fruntea PSD.

Pe de alta parte, tot in timpul intalnirii de ieri, Iliescu a incercat sa testeze reactia liderilor de la centru in legatura cu o eventuala candidatura a sa pentru functia de sef al partidului, avand in vedere aprecierile nefavorabile din ultima perioada.

Astfel, sursele citat ne-au spus ca Iliescu le-ar fi spus la un moment dat colegilor sai: "Daca nu ma vreti, sa-mi spuneti, ca eu nu vin in partid". Singura reactie a venit de la liderul Adrian Nastase: "Domnule presedinte, problema nu se pune asa...". Si discutia a ramas suspendata, iar Nastase nu a spus nici ca-l vrea, nici ca nu-l vrea pe Iliescu.

Candidatura, tema sensibila

In declaratiile publice pe care le-a facut dupa terminarea sedintei, Iliescu a evitat din nou sa spuna clar daca va candida pentru sefia partidului, limitandu-se la a preciza ca "nu are apetit pentru a intra intr-o competitie pentru o astfel de chestiune". "Nu stiu daca voi candida, deci este o tema falsa, artificiala.

Noi nu avem din acest punct de vedere probleme de personalitati care sa-si asume raspunderi, iar conlucrarea mea cu Adrian Nastase de-a lungul vietii acestui partid a fost continua si am fost si la putere, am fost si in opozitie, deci nu asta e problema pentru noi", a precizat proaspatul membru PSD.

Nastase si Iliescu au iesit aseara, umar la umar, in fata televiziunilor, pentru a arata ca PSD are un lider "statutar pana la Congresul Extraordinar" si ca el este Nastase. Aceasta in conditiile in care PSD a dat, in ultima vreme, impresia unui sat fara caini, fara un lider autoritar, macinat de conflicte interne si de imixtiunile fostului lider, Ion Iliescu.

Pe de alta parte, si purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, a iesit ieri la rampa pentru a spune ca liderii partidului au ajuns la concluzia ca nu trebuie sa mai discute despre persoanele care vor ocupa functiile de conducere in partid. Potrivit lui Corlatean, aceasta este o capcana intinsa din afara partidului, de actualii guvernanti.

Congres, pe 3 aprilie

"Avem un presedinte statutar, care este Adrian Nastase, vom avea o Delegatie Permanenta care va fi aleasa pana la Congresul partidului si avem doua valori importante: presedintele partidului Adrian Nastase si presedintele fondator Ion Iliescu si nu vom continua sa cadem in capcana, ci vom aplica regula jocului in echipa si modernizarea partidului", a precizat Corlatean.

Surse din PSD sustin ca Congresul Extraordinar al partidului la care se va alege noua conducere va avea loc in jurul datei de 3 aprilie. O reuniune a grupurilor parlamentare este asteptata pentru data de 27/28 ianuarie, iar primul Birou Executiv al partidului din acest an pentru 31 ianuarie.

Acesta va constata si faptul ca Biroul Coordonator, ales dupa alegerile locale, isi va inceta mandatul, fiind inlocuit de Delegatia Permanenta, care va conduce partidul pana la Congres. In alta ordine de idei, atmosfera pare sa fie destul de tensionata si la organizatia PSD Bucuresti.

O data cu intoarcerea liderului Dan Ioan Popescu din lunga vacanta din Italia, se va stabili candidatul partidului pentru Primaria Capitalei.

Surse din cadrul PSD Bucuresti sustin ca printre cei care vor sa concureze alaturi de Ludovic Orban in cursa pentru fotoliul de primar general se numara si Rovana Plumb, fost director la Oficiul pentru Protectia Consumatorului, dar si fostului ministru al Controlului, Ionel Blanculescu.

O alta varianta luata in calcul pentru a stabili candidatul este aceea a unui personaj din afara partidului, dar care a lucrat in primarie, are experinta si o imagine foarte buna.