Curtata de institutii financiare austriece, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) si-ar putea incepe privatizarea prin vanzarea la bursa a unei participatii de 10-15% din actiuni. Potrivit ministrului de Finante, Ionut Popescu, aceasta operatiune va avea loc inaintea transferului pachetului majoritar catre un investitor strategic.

Listarea la bursa ar putea majora si veniturile obtinute de stat din privatizare, iar acest lucru ar putea fi si un semnal pentru investitorul strategic in privinta valorii institutiei in cauza.

Totodata, masura ar putea dinamiza piata de capital din Romania.

"Eu imi doresc sa fie listate la bursa mai multe societati, am discutat chiar si intr-o sedinta de Guvern sa constituim un colectiv din mai multe institutii care sa se ocupe exact de acest lucru", spune Popescu.

Pentru CEC, al carui unic actionar este Ministerul de Finante, si-au exprimat interesul, pana in prezent, o serie de institutii de credit din Austria, respectiv Raiffeisen Bank, Erste Bank si Banc Austria Creditanstalt (membra a grupului HVB).

Pentru privatizarea CEC, statul a semnat recent un contract de consultanta cu banca de investitii JP Morgan si care urmeaza sa fie consultat in privinta listarii la bursa a institutiei financiare romanesti.