Angajati ai Radioului public acuza presiunea politica si cenzura la care au fost supusi de PSD. Dintr-o inregistrare, reiese clar cum Adrian Paunescu ii dicta unui redactor o stire despre intilnirile senatorului Adrian Paunescu cu alegatorii din Deva.

Senatorul PSD Adrian Paunescu a sunat, pe 4 decembrie 2004, intre cele doua tururi de scrutin, la Radioul public pentru a dicta telefonic o stire despre activitatea sa ca politician. Salariatii SRR au prezentat ieri banda magnetica pe care a fost inregistrata convorbirea, pentru a demonstra implicarea fostei Puteri in politica editoriala a postului national de Radio.

„In stirea pe care a dictat-o la telefon unui coleg de-al nostru de la «Camera de stiri» era vorba despre activitatea domnului senator Adrian Paunescu ca politician, ca fost si actual presedinte al Comisiei pentru cultura, arta si mass-media.

Acelasi procedeu l-au folosit o serie de ministri PSD, dar, pentru ca nu am inregistrarile convorbirilor acestora, nu pot sa dau nume“, a declarat pentru „Cotidianul“ Bogdan Radulescu. Un grup de 11 redactori de la SRR au acuzat public, ieri, cenzura din Radioul public si obedienta fata de fostul partid de guvernamint.

Protestatarii au cerut demisia directorului Dragos Seuleanu, pe care il considera principalul vinovat de situatia creata.

Angajatii SRR sustin ca „jurnalul de stiri cuprindea 80% stiri pozitive despre PSD si acestea erau difuzate in jurnalele cu audienta maxima, in vreme ce stirile despre Opozitie erau difuzate in jurnalele care nu inregistrau o audienta prea mare“. Dovada protestatarilor - o caseta audio - va fi dezvaluita miine, la ora 14.30, la sediul GDS din Calea Victoriei.

Seuleanu: „Nu cenzuram, gresim editorial“

Intr-o declaratie acordata luni seara unei televiziuni particulare, Dragos Seuleanu a afirmat: „La Radio Romania nu se fura, nu este coruptie. Din punct de vedere editorial, putem sa gresim, dar nu cenzuram“.

Pentru a demonta acuzatiile de nerespectare a deontologiei profesionale, Seuleanu le-a cerut presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului sa faca o ancheta in Radioul public: „Vom adresa Parlamentului solicitarea de a trimite o comisie de control parlamentar. Nu avem absolut nimic de ascuns“.

Paunescu nu-si aminteste

Senatorul PSD Adrian Paunescu ne-a declarat aseara ca nu stie nimic de vreun telefon pe care sa-l fi dat intre cele doua tururi ale alegerilor generale la Radio. „Nu stiu despre ce-i vorba. Probabil ca-i o cale de informare a colegilor din Radio. Nu stiu decit ca am raspuns la zeci de intrebari“.

Insistind pentru un raspuns clar, Paunescu a conchis obosit: „Inseamna ca s-a pus anterior intrebarea. Am dat multe declaratii de acest fel, care n-au nici un fel de legatura cu vreo ingerinta politica. Probabil ca se bazau pe colegul lor gazetar Adrian Paunescu“.

Transcrierea inregistrarii

Reporter: „Deci, puteti incepe, domnule senator“.

Adrian Paunescu: „Prezent la Deva pentru a-si prelua mandatul de senator al Circumscriptiei electorale 22, Adrian Paunescu a tinut sa treaca si la primele fapte.

El s-a intilnit in aceeasi zi cu primarii din zona Hateg, in comuna Totesti, si a doua zi a avut intilniri cu oameni de afaceri din Brad… aaaa, nu, nu, si a doua zi a avut intilniri cu cond…, cu, cu… directorii scolilor, grupurilor scolare si liceelor din Deva, precum si intilniri cu… aaa, oameni semnificativi din zona Bradului si a Orastiei.

Simbata viitoare, actualul senator de Hunedoara se va afla pentru…“.