Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a atras din nou atentia Romaniei ca UE poate intirzia cu un an intrarea sa in Uniune.

In discursul citit marti in fata Comitetului pentru Afaceri Externe al Parlamentului European, Olli Rehn a facut o sinteza a situatiei in care se afla in acest moemnt tarile candidate la aderare.

Comisarul a pus un accent deosebit pe situatia Romaniei, despre care a spus ca va fi monitorizata extrem de serios.

“Va spun clar ca nu as ezita sa recomand Consiliului invocarea clauzei de salvgardare, incluzind aminarea cu un an a aderarii, daca as fi convins ca Romania nu este gata”, a declarat Olli Rehn. El a mai adaugat ca Justitia si Competitia vor fi cele mai monitorizate capitole.

“Romania va trebui sa demonstreze ca poate satisface cerintele UE pina la Raportul de Monitorizare. Nu va fi o sarcina simpla”.

Olli Rehn s-a aratat satisfacut de faptul ca noul guvern a declarat ca intrarea in UE este prioritatea sa principala, o dovada fiind si faptul ca prima vizita oficiala a premierului Tariceanu va fi la Bruxelles”.

Este demn de remarcat ca Bulgaria nu a fost aproape deloc prezenta in discursul comisarului european pentru extindere, singura nominalizare a tarii de la sud de Dunare fiind facuta la trecerea in revista a tarilor candidate la aderare.