Zilele acestea AVAS va lansa anuntul de selectie pentru firma care sa realizeze auditul financiar la RAFO. In cazul in care concluzia va fi ca din conversia actiunilor pe care statul ar urma sa le detina la rafinaria onesteana nu sint sanse pentru recuperarea datoriilor, RAFO va intra in faliment. Verdictul se va da peste 3 luni. Planul de reorganizare al rafinariei va fi atacat in instanta.

RAFO va intra in faliment daca auditul ce va fi comandat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va arata ca procentul de actiuni ce va fi detinut de stat la rafinaria moldoveana nu asigura recuperarea datoriei, ne-a declarat presedintele institutiei, Mircea Ursache.

„Acum lansam anuntul de selectie pentru firma internationala ce va realiza auditul. El trebuie sa ne raspunda daca aplicarea planului de reorganizare va conduce la recuperare“, a spus Ursache. „Se pare ca statul va deveni actionar cu 60%. Vreau ca, peste 90 de zile, sa am un raspuns la intrebarea: «Care e valoarea lui 60% asta?».

Daca auditul ne va spune ca are o valoare patrimoniala, vom vedea ce vom face in continuare, dar daca nu reprezinta nimic, solutia este falimentul“, a afirmat seful AVAS.

Planul de reorganizare va fi contestat

Una dintre primele hotariri ale Guvernului Tariceanu a fost suspendarea pentru 90 de zile a Ordonantei Guvernului Nastase prin care datoriile catre stat ale RAFO si Carom, in valoare de 16.000 de miliarde de lei, erau preluate de AVAS.

Insa, in ciuda acestui fapt, planul de reorganizare propus de RAFO, ce presupunea tocmai aruncarea datoriilor istorice in circa statului, merge inainte, pentru ca a fost aprobat de instanta, in urma votului creditorilor.

„Dupa ce vom avea auditul si expertiza celorlalte firme din grup, vom ataca in instanta decizia prin care s-a aprobat acest plan“, a spus Ursache, care a amintit ca exista pe rol in instanta in momentul de fata o cerinta de expertiza privind creantele celor doua firme din grup, Faber si VGB.

Ancheta n-are legatura cu creanta

Procurorii cerceteaza in acest moment mai multe fapte de coruptie si evaziune fiscala in care sint implicate RAFO, Carom si VGB, actionarul majoritar la RAFO. Marian Iancu, patronul VGB, si controversatul om de afaceri Ovidiu Tender au fost acuzati de delapidare, inselaciune, abuz in serviciu, respectiv inselaciune, evaziune fiscala, spalare de bani. Ambii au spus ca sint nevinovati.

Procurorii au audiat si mai multi functionari din fosta APAPS (actuala AVAS) si chiar pe fostul vicepresedinte George Musliu.

Din punctul de vedere al lui Ursache, ancheta este separata de problema datoriilor si a ordonantei suspendate. „Acum institutiile abilitate ale statului nu verifica ordonanta, ci privatizarea. Pentru asta, mai multi angajati au fost chemati sa explice cum s-a derulat procesul de privatizare. Din punctul meu de vedere, lucrurile sint total separate.

Primul este obligatia mea de a rezolva problema acestei creante si doi: este obligatia mea de a da sprijinul organelor abilitate in cercetari. In acest ultim caz, ce mi se cere aia dau“, a spus Ursache.