Se pare ca acest an aduce cu sine apogeul consolelor de jocuri. Lucrurile arata bine mai ales pentru Nintendo, care se detaseaza de competitori cu o cota de piata de 90%.

Consola dual-screen Nintendo DS se gaseste in magazinele americane si japoneze inca de la inceputul lui decembrie 2004 (la un pret de circa 120 de euro), lansarea europeana a consolei fiind preconizata pentru inceputul acestui an.

In alta ordine de idei, puternicul concurent al Nintendo, Sony, a marcat sfirsitul anului trecut cu PlayStation Portable (PSP). Modelul a fost pus in vinzare mai intii doar pe piata japoneza, martie 2005 fiind momentul anuntat pentru lansarea pe pietele europeana si americana.

In peisaj mai exista si producatorul Gizmodo, aflat de asemenea la start cu un dispozitiv portabil. Pe linga jocuri, consola poate rula atit filme, cit si muzica, dispunind in egala masura de o camera foto digitala integrata si de un receiver GPS, acesta din urma putind fi utilizat in jocuri.

La Consumer Electronic Show din Las Vegas si producatorii de jocuri au prezentat noi titluri pentru diferitele console existente pe piata. In acest fel, selectia jocurilor ar putea decide in mod direct succesul unei console sau al alteia. Tendinta este ca jocurile sa treaca de pe console si pe alte platforme mobile, cum ar fi, de pilda, telefonul mobil.

Pina in 2006 se estimeaza ca peste doua miliarde de oameni vor detine un celular, dintre care 15 procente vor aprecia cu siguranta disponibilitatea unui joc pentru respectivul terminal. mihaela_dogaru@chip.ro lucian_bitai@chip.ro