Paguba produsa de interlopi intr-un an: 70 de milioane de dolari

Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj s-a decis sa rupa tacerea: zeci de firme ale unor cunoscuti interlopi craioveni au prejudiciat statul cu peste 2.100 de miliarde lei (aproximativ 70 de milioane de dolari), bani reprezentind TVA rambursata in perioada 2002-2004.

Citeva dintre firmele nominalizate in cadrul conferintei de presa a Finantelor judetene, care a avut loc ieri dimineata, apartin interlopului Samir Sprinceana si citorva apropiati ai sai. Acesta a si fost audiat de procurorii bucuresteni, la putin timp dupa ce dosarele firmelor sale au fost ridicate de la Directia Finantelor.

Mai mult, conturile bancare ale controversatului om de afaceri, casatorit cu o judecatoare de la Curtea de Apel Craiova, au fost blocate.

Conducerea DGFP Dolj a anuntat ca Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, IGP si Curtea de Conturi au demarat cercetari in ceea ce priveste rambursarile-record de TVA, de peste 2.100 de miliarde, acordate de Finantele doljene in ultimii trei ani. Peste 40 de firme, multe fictive sau radiate, au beneficiat de astfel de rambursari.

Conducerea Directiei a vorbit pentru prima oara oficial despre rambursarile de care a beneficiat “Regele alcoolului”, insa fara a arata cu degetul adevaratii vinovati. Societatile lui Genica Boerica au reusit, potrivit unui raport intocmit de Curtea de Conturi si inaintat Ministerului Finantelor, sa inghita 290 de miliarde lei, bani incasati ilegal din rambursari de TVA.

“In data de 12 decembrie 2003, Ministerul Finantelor a intrat in posesia unui raport in care 13 societati ale lui Genica Boerica au fost dovedite ca au beneficiat de rambursari de TVA in valoare de 290 de miliarde lei. Faptele au putut fi probate ca urmare a controalelor incrucisate pe care le-am efectuat asupra celor 13 societati”, a precizat Ion Filipescu, director general al DGFP Dolj.

Alaturi de firmele lui Genica Boerica, in vizorul IGP au intrat si societati care apartin oamenilor de afaceri craioveni Jean Fotescu si Adrian Berceanu, partenerul de afaceri al lui Samir Sprinceana. “Kira Group, firma ce apare pe acea lista, are peste 1.200 de angajati, iar toate rambursarile de TVA au fost luate corect.

Aceeasi situatie este si la Oltenia Network Cable”, a declarat Samir Sprinceana.

Boerica - baza piramidei

Singurul “cap” anchetat in cazul returnarilor ilegale de TVA este Genica Boerica, invinuit de evaziune fiscala, spalare de bani si asociere in vederea savirsirii de infractiuni. Daca va fi gasit vinovat, Boerica risca 12 ani de inchisoare. Cu toate acestea, avocatii lui sustin ca Genica Boerica nu este decit baza unei piramide cu virful la Bucuresti.

“Sint si alte persoane implicate, afara de cele care sint arestate, acelea sint la virf. Nu consider ca Genica Boerica nu este vinovat, dar mai mult ca sigur este un tap ispasitor”, a declarat avocatul Pompil Draghici.

Cine este Samir Sprinceana

Samir Sprinceana este unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri din Craiova.

La acest fapt a contribuit din plin si sotia lui, Elena Sprinceana, judecator la Sectia de Contencios Administrativ a Curtii de Apel din Craiova. Cap al lumii interlope, Samir Sprinceana este un apropiat al PSD, in Craiova fiind vazut nu de putine ori in compania lui Ristea Priboi. A intrat in afaceri imediat dupa 1990.

Mai intii a detinut o fabrica de alcool, pe care a vindut-o dupa venirea CDR la putere. Apoi a avut o firma de bodyguarzi, care a asigurat si paza stadionului de fotbal din Banie pe vremea cind Gigi Netoiu era patron.

In ultimii ani, impreuna cu Adrian Berceanu, a infiintat mai multe firme prin care au trecut miliarde de lei sub forma returnarilor ilegale de TVA. Banii au luat, cel mai probabil, drumul Bucurestiului. (Cosmin Torr)

Florin Baltaretu, Vali Pirvu