Bilantul victimelor lasate in urma de devastatorul val seismic care a ravasit mai multe tari din sudul si sud-estul Asiei continua sa creasca nemilos, pe masura ce autoritatile reusesc sa ajunga in localitatile izolate dupa catastrofa din 26 decembrie. Cifra oficiala inregistrata ieri a depasit pragul de 220.000 de morti, un bilant care a devenit cu aproximativ 50.

000 de victime mai grav decit cel anuntat in zilele precedente - de circa 170.000 de morti. Acestor victime li se adauga mii de disparuti, sute de mii de raniti si peste 1,5 milioane de sinistrati.

Saltul inregistrat ieri de bilantul oficial provizoriu al victimelor a fost determinat in special de revizuirea cifrelor furnizate de Indonezia, tara cel mai greu lovita de catastrofalul tsunami, unde numarul mortilor creste cu miile. Bilantul victimelor din Indonezia a crescut dramatic ieri, in Indonezia, trecind de la 114.717 la 166.320 de morti, crestere ce ridica la 220.

000 numarul total al persoanelor ucise in catastrofa. Aceasta crestere vertiginoasa - de peste 50.000 de morti - era destul de previzibila date fiind marturiile echipelor de salvare, care au relatat in ultimele zile ca au colectat mii de cadavre.

Nordul insulei indoneziene Sumatra s-a aflat cel mai aproape de epicentrul seismului cu magnitudinea 9 pe scara Richter, fiind lovit din plin de valurile seismice generate de cutremur. In total 166.080 de morti au fost inregistrati in provincia Aceh, iar alti 240 de morti in provincia invecinata Sumatra Nord. Numarul disparutilor se ridica la 6.220 in Aceh.

Presedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono a estimat totusi ieri ca bilantul complet al mortilor probabil ca nu va fi cunoscut niciodata in tara sa, din cauza amplorii dezastrului. El a precizat ca pina in prezent au fost colectate 89.832 de cadavre, la acestea urmind sa se adauge alte 60.

000 de trupuri neinsufletite, chiar daca procesul este intirziat de dificultatea extragerii acestora de sub darimaturi. Pe masura ce colecteaza cadavrele, echipele de salvare descopera cu surprindere si supravietuitori nesperati ai dezastrului, in special in satele izolate din nordul Sumatrei.