Liderii organizatiilor judetene ale PSD din Transilvania si Banat pregatesc un document incendiar cu principalele masuri de reformare a partidului, masuri care vor starni mania conducerii centrale, scrie Ziua. Balamuc in PSD. Membrii PSD Neamt s-au revoltat impotriva liderilor de la centru, scrie Ev. Zilei. Ion Iliescu l-a tratat cu "Impertinentule!" pe Ioan Rus pentru planul acestuia de reformare a partidului, scrie Romania Libera.

Adrian Nastase si Ion Iliescu, in impas

articol preluat din Ziua

Liderii organizatiilor judetene ale PSD din Transilvania si Banat pregatesc un document incendiar cu principalele masuri de reformare a partidului, masuri care vor starni mania conducerii centrale.

Documentul semnat de cei 14 lideri de filiale, in frunte cu presedintele PSD Cluj, Ioan Rus, va ajunge pe masa conducerii de la Bucuresti inainte de Congresul Extraordinar al partidului, de la inceputul lunii aprilie.

Actul denunta, intr-un mod foarte elegant monopolul conducerii centrale in ceea ce priveste luarea deciziilor, cere masuri radicale si aparent greu de acceptat pentru conducerea actuala a PSD, in privinta revenirii la viata a PSD.

Potrivit documentului, care nu a fost dat inca publicitatii, "alegerile preliminare vor deveni singura modalitate prin care partidul isi desemneaza membrii in toate structurile de reprezentare".

Descentralizarea deciziilor

Pe de alta parte, semnatarii documentului vor ca presedintele partidului si toata conducerea centrala a PSD sa fie alesi prin votul direct si secret al tuturor membrilor de partid.

Aceasta doleanta pare sa fie o utopie, in conditiile in care insusi semnatarii recunosc ca delegatii sunt cei care participa la Congresele Nationale si Extraordinare si deci singurii care pot vota conducerea partidului.

Referindu-se la delegatii care participa la Congrese, cei 14 presedinti de filiale judetene ale PSD vor ca acestia sa fie alesi de liderii de filiale, iar reprezentarea participantilor la Congres sa fie facuta in functie de numarul de voturi obtinute la ultimele alegeri generale de catre PSD.

"Deciziile strategice si aliantele se vor putea lua numai dupa o consultare a tuturor organizatiilor judetene a partidului, iar aprobarea se va realiza doar pe principiul unanimitatii organizatiilor", se mai spune in document.

Potrivit celor 14, dreptul de veto al unei organizatii judetene ar trebui sa blocheze o alianta politica sau electorala, o fuziune sau o decizie importanta, aplicabile la nivel national. Lucru greu de realizat in conditiile in care toata lumea stie ca deciziile importante se iau doar in laboratoarele de la centru ale PSD.

Aerisirea forurilor de conducere

Liderii celor 14 organizatii judetene si-au facut deja planuri si pentru viitorul candidat la presedintie al PSD, care va candida in cursa pentru Cotroceni peste cinci ani. Astfel, ei vor ca viitorul candidat la presedintie sa fie ales in urma unor alegeri preinterne la care sa poata participa toti membrii de partid.

Semnatarii documentului mai vor ca viitorul Consiliu National sa fie format din toti liderii organizatiilor judetene si maximum alte 10 personalitati. In principiu, se cere "aerisirea" forurilor de conducere de la centru, considerate a fi "prea stufoase si scumpe".

Liderii organizatiilor din Banat si Transilvania spun ca dintre cei 25 de vicepresedinti ai partidului multi nu reprezinta pe nimeni, nu au zone carora sa li se adreseze politic si foarte putini nu au avut nici o pozitie constructiva dupa esecul de la alegerile locale. Ca atare, semnatarii actului cer simplificarea structurilor de decizie centrale, prin reducerea numarului de vicepresedinti.

Potrivit documentului, partidul ar trebui sa continue politica de intinerire a conducerii partidului si promovarea tinerilor si femeilor in functii de conducere.

Intinerirea partidului

Acelasi document mai solicita realizarea unui program realist pentru Transilvania care sa evite "enclavizarea PSD". Intersant este faptul ca de aceasta data, liderii celor 14 organizatii judetene nu mai fac nici o referire la Adrian Nastase sau Ion Iliescu, amandoi posibili viitori lideri ai PSD, documentul facand doar aluziv propuneri de intinerire a PSD.

In urma cu doua saptamani, in timpul unei intalniri a celor 14 lideri de organizatii, acestia au dat publicitatii un document favorabil actualului lider Adrian Nastase si destul de dezagreabil pentru Iliescu.

Dupa aceasta "isprava" a lui Rus (foto dreapta) si a celor 14, liderii de la centru ai PSD au stabilit brusc ca rufele trebuie spalate in familie si ca nimeni nu trebuie sa mai faca declaratii publice despre viitorea conducere a partidului.

Ca atare, baronul de Vrancea, Marian Oprisan, a intrat subit in silentio stampa dupa ce zile intregi sustinuse ca nici Iliescu, nici Nastase nu sunt potriviti pentru sefia partidului, iar Rus si-a mai nuantat discursul anti-Iliescu. Directiva PSD se pare ca nu i-a afectat prea tare pe liderii PSD Neamt.

Potrivit unor lideri locali ai PSD Neamt, citati de RomNet, Iliescu si Nastase trebuie sa renunte la ideea de a conduce in continuare partidului. In caz contrar liderii PSD Neamt ameninta cu demisia in bloc.

"Pe noi nu ne-a batut Basescu, ci Iliescu si Nastase", "Alianta cu PUR a fost o mare greseala", "ai nostri conducatori joaca la loz in plic soarta PSD", au fost doar cateva din sintagmele de bine ale liderilor locali reuniti intr-o sedinta separata de evaluare a partidului.

Liderii PSD Neamt au facut parte din cele 14 filiale care impreuna cu Ioan Rus, s-au intalnit saptamana trecuta la Cluj pentru a stabili o strategie de reformare a partidului.

Carmen EPURAN, Ziua.

Balamuc in PSD

articol preluat din Ev. Zilei

In vreme ce, la Bucuresti, liderii nationali sint ocupati sa-si traga scaunele de sub fund, la Cluj, Vasile Dancu si Ioan Rus s-au apucat sa “amendeze” statul PSD.

Printre schimbarile esentiale gindite de “grupul de la Cluj” se afla, previzibil, modalitatea de alegere a presedintelui PSD. In primul rind, cei doi lideri vor ca statutul partidului sa consfinteasca sistemul alegerilor preliminare, care sa fie aplicat la toate nivelurile organizatorice si sa reprezinte singura modalitate de desemnare a structurilor de conducere.

Presedintele partidului - propun Vasile Dancu si Ioan Rus - trebuie ales prin votul direct si secret al tuturor membrilor PSD. La fel ar urma sa fie desemnat, o data la cinci ani, si candidatul PSD la Presedintia Romaniei, din lista celor care doresc sa intre in aceasta competitie.

In ceea ce priveste aliantele si hotaririle politice majore, cei doi lideri vor sa fie decise numai cu consultarea organizatiilor judetene si numai in cazul in care exista unanimitate.

O prevedere asupra careia actualul presedinte, Adrian Nastase, va avea obiectii este cea privitoare la Congresul PSD, care ar trebui sa stabileasca strategia partidului numai pe baza de motiuni, la fel cum procedeaza Partidul Democrat. Toate aceste prevederi si altele la fel de importante se regasesc in ante-proiectul documentului care vizeaza reforma PSD.

Acest act se afla in studiul liderilor celor 14 organizatii din Ardeal, initiatorii miscarii care a declansat aprige dispute in interiorul fostului partid de guvernamint.

Presedintele organizatiei Cluj, Ioan Rus, care asteapta “si sugestiile altor organizatii din tara”, ne-a declarat ieri ca liderii celor 14 filiale se vor reuni peste citeva zile pentru a definitiva acest document si a-l transforma intr-un proiect “care sa fie insusit de partid sau pe care il vom sustine noi”.

Vasile Dancu, categoric impotriva lui Iliescu

Saptaminalul “22” a publicat in ultimul sau numar o ancheta cu tema “Se poate reforma PSD?”, la care au fost solicitati sa raspunda persoane cu nume sonore din fostul partid de guvernamint. Iata ce crede Vasile Dancu, secretar executiv al PSD, despre afirmatia lui Ioan Iliescu, rostita cu ocazia reprimirii carnetului de membru de partid: “Sint un factor de innoire”. “

(...) Cred ca Ion Iliescu a vrut sa spuna ca ar putea sa aduca un nou suflu de stinga, nou, dar nu actual, o linie dura care sa ne pozitioneze mai accentuat. (...)

Insa, dincolo de relatiile interne, Ion Iliescu a acumulat un deficit de imagine cu ocazia finalului de mandat, deficit care a reactivat toate stereotipurile negative, meritate sau nu, rezultate din zece ani dificili de mandat prezidential.

Chiar daca am face o reforma radicala, dinsul ar fi o eticheta de produs expirat. Si, stim cu totii, imaginea este foarte importanta, citeodata aparenta tine chiar loc de esenta politica.”

Vanghelie se ofera sa lupte pentru Bucuresti

La o saptamina dupa ce liderii PSD s-au straduit sa stinga formal conflictele din partid, Adrian Nastase si Ion Iliescu s-au intilnit ieri seara la reuniunea Organizatiei PSD Bucuresti. Dan Ioan Popescu i-a invitat pe cei doi sa asiste la sedinta in care PSD incerca sa gaseasca un candidat pentru Primaria Capitalei.

Inainte de intilnire, Marian Vanghelie - singura persoana despre care se vehicula ca ar putea candida - a declarat ca nu el va decide, ci Biroul Executiv Municipal. “Imi doresc sa candidez, dar nu stiu daca acuma (sic!) e momentul. Nu stiu daca e momentul cel mai potrivit”, a afirmat fugitiv Vanghelie inainte sa dea ochii cu sefii sai.

In schimb, fostul prefect PSD Dan Darabont a spus ca “bineinteles” ca isi doreste sa candideze. El insa nu a ezitat sa intre in coliziune cu Dan Ioan Popescu, presedintele organizatiei, despre care a spus ca nu mai conduce filiala din momentul in care si-a dat demisia dupa alegerile locale de anul trecut.

Pentru aceasta “gafa”, Dan Ioan Popescu i-a transmis ironic lui Darabont, prin intermediul presei, ca “probabil e lipsa de informatie dupa Anul Nou”. Dan Ioan Popescu n-a vrut sa spuna inaintea intilnirii nimic despre potentialul candidat la Primaria Capitalei. In schimb, el s-a laudat ca il leaga o veche prietenie de Miron Mitrea.

“In PSD sint foarte multe prietenii, iar aceasta este un exemplu de prietenie”, a spus Popescu drept raspuns la intrebarea daca exista o “grupare Mitrea-Popescu” in PSD. Legat de congresul PSD in care se va alege presedintele, Dan Ioan Popescu a declarat ca, deocamdata, nu se gindeste sa candideze, dar ca acest lucru nu este exclus. Deliciul intilnirii l-a facut totusi Ion Iliescu.

Grabit sa ajunga la intilnirea cu Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu, el a aruncat in treacat o ocara la adresa celor care-l critica. “Sa le fie rusine!”, a replicat scurt Iliescu, intrebat fiind cum apreciaza faptul ca Vasile Dancu si Ioan Rus au spus despre el, intr-un interviu, ca este “eticheta unui produs expirat”.

Revolta la Neamt

Membrii PSD Neamt s-au revoltat ieri, la Consiliul Judetean al partidului, impotriva liderilor de la centru. “Pe noi nu ne-a batut Basescu, ci Iliescu si Nastase”, “alianta cu PUR a fost o mare greseala”, “ai nostri conducatori joaca la loz in plic soarta PSD” au fost citeva dintre afirmatiile facute de liderii locali ai PSD.

Acuzatiile fatise ale social-democratilor nemteni survin dupa ce, acum citeva zile, la Cluj, Ioan Rus vorbea, in numele a 14 filiale PSD din Transilvania si Banat, despre reforma, tinta fiind tot liderii de la centru.

Faptul ca, dupa cum spunea unul dintre cei prezenti marti la sedinta amintita, “PSD a cistigat alegerile, dar nu este la conducere”, i-a determinat pe multi primari sa se declare impotriva sefilor de la Bucuresti.

Deputatul Ioan Munteanu, presedintele PSD Neamt, a afirmat ca este inadmisibil ca in localitati cu primari social-democrati sa cistige alegerile generale Alianta si ca protocoalele cu PUR si Partida Rromilor au fost dezamagitoare. Mult mai vehementi in afirmatii au fost primarii unor localitati unde cetatenii au votat la ultimul scrutin cu PSD.

Daca vom lucra in continuare la fel de bine, ne vom duce de ripa. Cei care stau acum in frunte trebuie sa plece”, a afirmat Gheorghe Cojocariu, primar in Doljesti. (Dan Sofronia)

Alina Mihai, Victor Bratu