Televiziunea a fost principalul suport al campaniilor pentru politele de Raspundere Civila Auto (RCA). Diferenta dintre campanii a fost facuta de audienta obtinuta de spoturi. Incepand cu 20 decembrie, timp de aproape o luna, pe posturile TV au fost difuzate in total 1.

479 de spoturi RCA, din care grosul a fost luat de Pro TV (349 de insertii) si TVR1 (320), urmate de Antena 1 (168), National TV (119), Realitatea TV (112), B1 TV (96) si... OTV (77). Dar nu este de ajuns sa difuzezi "spoturi la kilogram" pentru a avea succes intr-o campanie.

Important este cum se aleg posturile de televiziune, astfel incat sa se obtina o audienta maxima a reclamelor, deci vizibilitate. Cu alte cuvinte, eficienta! De exemplu, campania Astra a avut cele mai multe spoturi in perioada respectiva (349), dar fiecare reclama a fost vazuta de aproximativ 119 de mii oraseni (medie de 1,08 GRP pe spot).

Astra a fost generoasa cu B1 TV (96 de difuzari) si National TV (73), dar a derulat spoturi si pe TVR1 (65), TVR 2 (50), Realitatea (43) si Pro TV (22). Campania RCA Ardaf urmeaza in topul numarului de spoturi difuzate, dar sta slab la capitolul eficienta.

Fiecare din cele 310 spoturi difuzate a fost vazut, in medie, de aproximativ 170 de mii de telespectatori din mediul urban (o medie de 1,5 GRP pe difuzare). Explicatia provine din faptul ca mare parte a difuzarilor au fost facute pe canale mici: TV Sport (95), TV Romania de Maine (39). Este curios cum nici o alta companie de asigurari nu a ales cele doua canale TV.

Ardaf a mai difuzat spoturi si pe marile posturi (TVR1 - 44, Pro TV - 39, Antena 1 – 36). Lui OTV i-a oferit 21 de spoturi. In comparatie, campanii cu difuzari mult mai putine au fost mai eficiente. Astfel, bogatasa de la Omniasig a fost vazuta in fiecare din cele 186 de difuzari de aproximativ 595 mii de telespectatori din mediul urban.

Planul media s-a concentrat pe Pro TV (89), Antena 1 (58) si TVR 1 (39). Allianz-Tiriac Asigurari a avut 272 de difuzari, dar fiecare spot a fost vazut de aproape 500 de mii de oraseni (medie de 4,5 GRP). Planul de media TV s-a desfasurat pe Pro TV (78 difuzari), Antena 1, TVR 1 si Realitatea. Garcea s-a maimutarit cu folos pentru Asirom, campanie care s-a dovedit foarte eficienta.

Cu 110 de difuzari, campania a avut o medie de 562 mii de telespectatori pentru fiecare spot (medie 5,1 GRP). Asirom a mers pe o "carte" de mare audienta: TVR1 (70) si Pro TV (40). Aceleasi statii au fost preferate si de Unita, cu 93 de spoturi, majoritatea pe Pro TV (67). Fiecare spot a fost vazut in medie de 286 de mii de oraseni. Asiban si-a consumat munitia intr-un plan de media neinspirat.

Desi a avut 159 de difuzari, Asiban nu a reusit sa se faca vazut decat pentru aproximativ 151 de mii de oraseni la fiecare spot. Explicatia consta in difuzarile masive pe National TV (46), OTV (56) si Prima TV (36) – statii cu audiente mici. Cele 14 difuzari de pe Pro TV au scos o audienta de doua ori mai buna fata de cele trei posturi luate la un loc!

Asiban face legea In "traficul salbatic"

Compania: Asiban Titlul campaniei: "Cu un RCA, toti suntem datori!" Obiectivul: Intre 250 si 500 de miliarde de lei prime incasate. Conceptul: Paralela dintre "Vestul Salbatic" si "traficul salbatic". Pe soselele din Romania se conduce "salbatic", iar confruntarile se termina frecvent cu avarii – ca duelurile dintre pistolari.

In acest trafic, polita RCA Asiban e singurul prieten pe care te poti baza. Publicul-tinta: Conducatori auto. Mediile de derulare: TV (Pro TV, TVR1, National TV), radio (Kiss FM, Europa FM, Star FM), presa. Agentia de publicitate: Departamentul propriu Bugetul: Aproximativ 500.000 euro – brut.

Unita arunca cu premii

Compania: Unita Titlul promotiei: "Toate asigurarile RCA Unita sunt castigatoare". Premiile se acorda instant in bonuri de carburant sau produse cosmetice. Obiectivul: Consolidarea cotei de piata pe segmentul RCA.

Conceptul: Dezvolta ideea de castig dublu: pe de o parte, castigul din premii, pe de alta parte, asigurarea la o companie parte a unui grup european foarte bine cotat, Wiener Stadtische. Publicul-tinta: Soferi, persoane active ce au tendinta de a cheltui mai mult. Mediile de derulare: TV (TVR1, Pro TV), radio (Europa FM, Kiss FM), presa. Agentia de publicitate: Sage International.

Bugetul: Nedeclarat.

Agras a intrat doar pe presa Si radio

Compania: Agras Titlul campaniei: "Fara batai de cap, fara birocratie". Obiectivul: Cresterea cotei de piata si incheierea a aproximativ 150.000 de polite. Conceptul: Campania vrea sa arate ca "suntem operativi in solutionarea dosarelor si a altor cereri ale clientilor nostri". Publicul-tinta: Posesorii de autoturisme, fara diferentiere in functie de venituri, varsta sau sex.

Mediile de derulare: Radio si presa. Agentia de publicitate: Print-Net. Bugetul: Aproximativ 85.000 euro: 27% print, 73% radio.

Carpatica iti pune centura de siguranta

Compania: Carpatica Asigurari Titlul campaniei: "Mai tare ca centura de siguranta". Premii instant: reduceri, bonusuri, tichete-cadou. Obiectivul: Cresterea cotei de piata. Conceptul: Definirea identitatii marcii Carpatica si particularitatile ofertei: tarife mici, cadouri mari, promptitudine. Ideea de siguranta a asigurarii RCA Carpatica indusa si de centura de siguranta.

Mediile de derulare: Posturile locale Antena 1, Europa FM, radio local, presa locala si nationala. Agentia de publicitate: Intermedia (Sibiu), Momento (Roman). Bugetul: Aproximativ 200.000 euro, din care 45% presa, 20% TV, 35% radio.

O noutate pe piata asigurarilor RCA

Compania de asigurari: BCR Asigurari SA Titlul campaniei: "Asigurarea RCA – produs nou in oferta BCR Asigurari" Obiectivul: Cresterea vanzarilor si a notorietatii, ajutata de marca BCR. Conceptul: RCA este un nou produs in oferta BCR Asigurari, are o oferta avantajoasa, iar compania este una dintre cele mai solide, cu o retea vasta de unitati.

Mediile de derulare: radio (local si national), presa scrisa (local si national) Agentia de publicitate: Mercury Promotions –media nationala, Papaya Advertising – media locala. Bugetul: Nedeclarat. Presa: 61%, radio: 39%.

Daca esti curios, ajungi la Astra

Compania: Astra Asigurari Titlul campaniei: "Curiozitate". Obiectivul: Atragerea prin promotie (premii de doua miliarde lei) a unui segment de piata care ulterior sa fie fidelizat. Conceptul: Stickerul de pe masina din fata declanseaza intriga spotului si activeaza curiozitatea. In acelasi timp, vinde mesajul acestuia cand curiozitatea privitorului e maxima.

Mesajul panotaj: "Daca esti la volan si insisti sa citesti acest text, fa-ti RCA la Astra". Publicul-tinta: Posesorii de automobile, preponderent barbati din mediul urban. Mediile de derulare: TV, radio, presa si outdoor. Agentia de publicitate: Focus/Publicis (creatie), Optimedia (media). Bugetul: Nedeclarat. Cea mai mare parte pe TV, radio si ziare, secundar pe outdoor.

Asirom mizeaza pe Garcea

Compania: Asirom Titlul promotiei: "Cele mai mici preturi, cea mai buna oferta." Premii oferite: un Nissan Terrano prin tragere la sorti, tichete cadou Accor pentru persoanele fizice. Conceptul: S-a apelat la un personaj cu mare popularitate, Garcea, intruchiparea imaginii politistului cu care conducatorul auto se afla in permanenta opozitie.

Contrastul intre seriozitatea ofertei si comicul replicilor personajului urmareste sa-l determine pe spectator sa se situeze de aceeasi parte a baricadei cu asiguratorul. Mediile de derulare: TV (Pro TV, TVR1), presa (sapte ziare si o revista), radio (Pro FM, Romania Actualitati, Europa FM, Radio 21) Agentia de publicitate: Emisfere SRL Bugetul: Nedeclarat.

Pe masa de masaj de la Allianz-Tiriac

Compania: Allianz-Tiriac Asigurari Titlul campaniei: "Tratament preferential". Obiectivul: Dublarea cotei de piata pe segmentul persoanelor fizice. Conceptul: Allianz-Tiriac isi onoreaza intotdeauna platile la timp si astfel service-urile auto accepta foarte usor o polita RCA de la Allianz. Avantaj competitiv: este o firma care isi respecta angajamentul, platind intotdeauna daunele la timp.

Publicul-tinta: Eterogen, persoane din mediul urban (+50.000), responsabile. Mediile de derulare: TV (TVR1, Pro TV, Antena 1, Realitatea TV), presa (opt ziare nationale si trei reviste), Internet. Agentia de publicitate: Leo Burnett – creatie, Media Direction - media Bugetul: Nedeclarat. TV: 73%, presa: 26%, Internet: 1%.

Cosmaruri cu bogatasa de la Omniasig

Compania: Omniasig Titlul campaniei: "Asigurarea Obligatorie Auto te scapa de cosmaruri. Cel mai mic pret, cele mai bune servicii! Asta da asigurare!" Obiectivul: O cota de piata superioara celei din 2004 si promovarea imaginii Omniasig ca o companie stabila, de incredere, cu servicii de calitate.

Conceptul: Cand nu ai asigurare si lovesti masina unei doamne bogate, s-ar putea sa ti se ceara mai mult decat bani. Mesajul, ascuns partial sub o conotatie sexuala, e simplu: Omniasig ofera cel mai mic pret si cele mai bune servicii. Publicul-tinta: Eterogen, in principal barbati cu varste intre 25 si 50 de ani. Mediile de derulare: TV, radio, presa.

Agentia de publicitate: Heep Media – creatie, Universal McCann – media. Bugetul: Nedeclarat.