Piata globala de PC-uri si-a continuat trendul ascendent si in trimestrul 4 al lui 2004, cand a inregistrat o crestere de 13.7%, determinata, pe de o parte, de veniturile obtinute in segmentul intreprinderilor mici si mijlocii si, pe de alta parte, de cererea crescuta de PC-uri din perioada sarbatorilor, anunta IDC.

Volumul de livrari a atins 51.5 milioane de unitati vandute, marcand al saptelea trimestru de crestere consecutiva la livrarile globale de PC-uri pentru trimestrul 4, dar si depasirea estimarilor, conform carora cresterea era apreciata la valoarea de 13%.

Pe anul 2004, livrarile totale au fost de 177.5 milioane de unitati, inregistrand astfel o crestere de 14.7%, cea mai mare din 2001 incoace. In acest fel au fost confirmate asteptarile IDC care anticipau o crestere a volumului de livrari de 14.5%.

Livrarile din 2004 au marcat o crestere cu 26% fata de anul 2000. Pentru 2005, IDC estimeaza o crestere cu 10% a volumului de livrari, dupa care va urma o perioada in care cresterile vor fi de doar o cifra.

"Cererile din sectorul business si din regiuni cheie precum Europa/Orientul Mijlociu/Africa (EMEA) sunt factorii responsabili pentru cresterea pietei de PC-uri. Desi am asistat la o crestere periodica a livrarilor, in special in EMEA, dar si in restul lumii, piata de PC-uri a inregistrat o crestere rapida incepand cu mijlocul anului 2004.

Modificarile din sectorul PC-urilor si noile investitii ar trebui sa determine o crestere similara, cel putin pana finele anului 2005.", a declarat Loren Loverde, director al Worldwide Quarterly PC Tracker de la IDC.

Dupa inca un trimestru in care a inregistrat o crestere puternica, Dell este liderul incontestabil al pietei.

Dupa ce a cedat pozitia de lider companiei HP in trimestrul 4 al lui 2002 si 2003, ca urmare a fuziunii HP cu Compaq, Dell a reusit nu doar sa-si reia locul, dar s-a si distantat de ocupantul locului secund. Rezulatate bune au inregistrat si Gateway si Apple.

Desi a pierdut la cota de piata, Gateway a aratat semne de revigorare dupa fuziunea cu eMachines. Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul Apple, care a inregistrat rezultate bune la diviziile de iMac si playere audio.

“Trimestrul 4 al lui 2004 reprezinta un jalon important in industria PC-urilor, in conditiile in care volumul global de livrari a depasit valoarea de 47.4 milioane stabilita cu 10 ani in urma.

Investitiile in acest segment au crescut constant, un rol important revenind clientilor care au demonstrat un larg interes pentru aceste produse.", a declarat Roger Kay, vice-presedinte al Client Computing, in cadrul IDC.