Chiar daca 2004 a fost un an record, investitiile straine directe sint inca mici. Anul acesta, se estimeaza ca vor fi si mai mici. Iar populatia, in ansamblu, nu simte inca vreun efect al lor. Pe de alta parte, strainii se pling de birocratie si coruptie.

Investitiile straine directe care vor fi atrase de Romania in acest an se vor ridica la aproximativ 2,5 miliarde de euro, daca nu vor exista fenomene de instabilitate economica, ne-a declarat presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Alexandru Popa.

Pentru anul trecut, cifra a fost de 3,4 miliarde de euro, cifra la care s-a ajuns din cauza cresterii interesului investitorilor pentru oportunitatile oferite de Romania dar, mai ales, din cauza finalizarii unor privatizari majore, cea mai importanta fiind tranzactia prin care OMV a cumparat Petrom.

Presedintele ARIS spune ca investitorii straini s-au orientat preponderent spre trei domenii: piesele auto, serviciile si electronicele. „Romania este una dintre cele mai atractive locatii internationale pentru domeniul componentelor auto.

In ultimul trimestru din 2004, ARIS a inregistrat un interes sporit pentru dezvoltarea de proiecte in acest domeniu, unele fiind deja anuntate public, altele fiind intr-o etapa de negociere, de confidentialitate. Fara a le lua in calcul pe ultimele, vorbim despre un volum de capital strain de aproximativ 500 de milioane de euro.

De asemenea, sectorul serviciilor va inregistra o crestere semnificativa, pe masura dezvoltarii si diversificarii puterii de consum a populatiei. ARIS indica domeniul electronicelor ca fiind un alt sector care va contribui semnificativ la fluxul de capital strain.

Celestica, companie desemnata de revista „Capital“ drept investitorul anului 2004 pentru proiectul de investitii de 100 de milioane de dolari adus la Bors, este unul dintre liderii mondiali si, o data cu propria investitie, anunta aducerea altor investitori care vor sustine dezvoltarea afacerii pe orizontala“, spune seful ARIS.

15.000 de noi slujbe

Agentia estimeaza ca locurile de munca ce se vor crea la finalizarea investitiilor de tip greenfield demarate in 2004 se ridica la peste 15.000.

Pe linga investitia de 100 de milioane de dolari a canadienilor de la Celestica in fabrica de subansamble electronice, cele mai mari investitii greenfield ale anului trecut au fost fabrica de componente de la Cluj a francezilor de la Montupet (120 de milioane de euro), fabrica de anvelope deschisa de Pirelli la Slatina (110 milioane de euro),

fabrica de geamuri de la Calarasi a francezilor de la Saint Gobain (100 de milioane de euro) si unitatea de productie de circuite integrate pentru piata auto pe care nemtii de la Ruwel au deschis-o la Cluj (80 de milioane de euro)

In clasamente, stam prost

Totusi, lucrurile nu sint chiar roz, fie si daca ne raportam numai la banii adusi de straini in tarile din jur. In plus, romanii, in ansamblu, nu simt inca efectele investitiilor straine.

„Speram ca schimbarile macroeconomice si juridice din 2005 sa creeze continuitatea necesara obtinerii unui volum semnificativ de capital strain atras, avind in vedere ca inca nu se poate vorbi despre un impact benefic pe care acesta l-ar genera la nivelul populatiei“, recunoaste Popa.

„Chiar si pentru anul record 2004, efectul direct al atragerii investitiilor straine directe asupra populatiei se ridica la doar circa 200 de dolari per capita, comparativ cu alte tari din regiunea central si est-europeana, cum ar fi Croatia, care in 2003 a atras 444 de dolari per capita, Cehia (254 de dolari), Estonia (665 de dolari) sau Ungaria, cu 248 de dolari.

Se va putea vorbi despre beneficii aduse populatiei de catre investitiile straine directe doar in momentul in care vom reusi sa atragem 4-5 miliarde de euro pe an, care vor situa Romania in aceeasi linie de eficienta cu alte tari din Europa centrala“, mai spune presedintele ARIS.

Coruptia, prima sperietoare

Probleme apar o data cu demararea noilor investitii, cind investitorii se vad pusi in fata unei atitudini birocratice specifice, cu mecanisme informale pe care nu le pricep si care permit alunecarea printre practicile legale, afirma Popa.

Investitorii vorbesc despre problemele legate de coruptie, despre necesitatea eliminarii blocajelor din Codul muncii, si despre nevoia acuta de transparenta institutionala. Desi Romania a inceput sa fie mai atractiva, „cel mai mare risc este ca nu reusim sa administram acest trend de succes, ignorind valorile si standardele europene care sustin un mediu de afaceri functional“, crede seful ARIS.

Bucurestiul e preferat

Regiunea Bucuresti-Ilfov detine jumatate din valoarea capitalului social subscris de societatile comerciale cu participare straina la capital. In aceasta zona strainii au investit 3,97 miliarde de euro, din 1991 pina la inceputul lui 2004. Urmeaza regiunea Muntenia Sud, cu 12% din volumul total de investitii straine.