In urma aplicarii primelor masuri din cadrul unui amplu program de restructurare pe termen lung si implementarii unui management performant, Societatea Nationala Tutunul Romanesc (SNTR) SA a achitat, in 2004, toate datoriile curente in valoare totala de 2.651 miliarde de lei, dintre care 2.200 miliarde de lei plati efectuate catre bugetul de stat.

Intr-un comunicat al societatii se arata ca, pana in prezent, toate clauzele contractuale scadente angajate in relatia cu statul roman reprezentat prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si asumate prin contractul de vanzare-cumparare de actiuni au fost indeplinite.

SNTR a incheiat anul 2004 cu o cifra de afaceri de 2.900 miliarde de lei - in conditiile achizitionarii de tutun brut de la aproximativ 20.000 de mici cultivatori - si a reusit reducerea pierderilor cu aproximativ 600 miliarde de lei.

Rezultatele obtinute la numai un an de la preluarea societatii marcheaza, in mod evident, potentialul real al afacerii si trendul sau pozitiv, cu atat mai mult cu cat, la momentul privatizarii, in luna ianuarie 2004, Societatea Nationala Tutunul Romanesc SA declarase pentru anul precedent pierderi totale de 744 miliarde de lei, iar situatia economico-financiara era extrem de dificila.

Preluand pachetul majoritar al SNTR, consortiul TOBACCO 2003/UE CONSORTIUM, format din GALAXY ENERGY INTERNATIONAL LTD B.V.I.

si CTS SRL Italia, si-a asumat - pe langa un program sustinut de investitii, in valoare de aproape sapte milioane de euro - si plata unor datorii comerciale si de alta natura ale companiei, de peste cinci milioane de euro, contractate inainte de momentul privatizarii, din care s-au platit, pana in prezent, in numai un an, 4,5 milioane de euro.

In perioada imediat urmatoare, SNTR va convoca Adunarea Generala a Actionarilor, care va avea ca principal obiectiv adoptarea strategiei de dezvoltare pentru anul 2005.