Jurnalistul radio Roman Musat, care a scris o stire despre Adrian Paunescu la dictarea senatorului, a facut noi dezvaluiri cu privire la mecanismele controlului politic exercitat in Camera de Stiri a postului.

Incriminat chiar de conducerea radioului public ca fiind “redactorul lui Paunescu”, el a prezentat pentru “Evenimentul zilei” modul in care functioneaza acest sistem.

Un grup format din 11 jurnalisti de la Radio Romania a facut public, saptamina trecuta, un raport care denunta acte de control politic si abuzuri financiare comise de Dragos Seuleanu si de apropiatii sai.

Presa a intrat cu citeva zile in urma in posesia unei inregistrari audio in care senatorul Adrian Paunescu dicta redactorului Roman Musat textul unei stiri care urma sa fie difuzata in jurnalul de seara.

Ieri, jurnalistii protestatari au detaliat mecanismul impunerii materialului cu pricina, precum si modul in care functioneaza in mod obisnuit acest sistem de obligare a redactorilor si reporterilor sa realizeze anumite stiri.

Mecanismul ordinului politic

Roman Musat a povestit ce s-a intimplat de fapt in acea seara. Redactorului camerei stirilor i s-a spus de catre seful de tura, Eremia Cazacu, sa il sune pe senatorul Adrian Paunescu, care urma sa-i relateze prima sa zi ca nou senator de Hunedoara. Cazacu a actionat la indicatia lui Mircea Rucareanu, redactor-sef adjunct, sef al departamentului Partide Politice, a spus Musat.

Folosindu-se de faptul ca redactorii din subordinea sa nu lucreaza decit pina la ora 20.00, Rucareanu, care primise anterior un telefon de la Paunescu, i-a spus lui Cazacu ca Paunescu trebuie sa fie contactat. Acesta a refuzat initial sa difuzeze materialul, contestind valoarea sa jurnalistica. Fiindca Rucareanu ii este superior ierarhic, a fost nevoit sa dea totusi stirea.

Ea a fost difuzata la ora 21.00, asa cum fusese dictata de Paunescu si editata de Roman Musat. Paunescu l-a sunat din nou pe Rucareanu pentru ca nu i-a placut cum a aparut stirea, iar acesta i-a dat ordin lui Cazacu sa fie refacuta exact dupa textul dicatat de senator. Ea fost redifuzata, in noua sa forma, la ora 22.00.

Mircea Rucareanu a declarat pentru “Evenimentul Zilei” ca este o practica normala in Radio Romania ca diversi politieni sa il sune si sa-i ceara o stire. “Abia ieri am aflat ca Paunescu a vorbit la persoana a treia”, a spus el. “Eu am crezut ca el relateaza un eveniment.

Atunci cind m-a sunat a spus ca a avut citeva intilniri foarte importante, fiindca el abia fusese ales ca senator de Hunedoara, si era primul sau drum in teritoriu”.

Clauza de supunere oarba

O premisa importanta a modului in care au fost si sint controlati angajatii Camerei de Stiri din “Radio Romania Actualitati” este chiar o clauza prezenta in contractele individuale. Aceasta ii pune pe redactori in imposibilitatea de a refuza o stire daca le este ordonat sa o faca.

Cerasela Radulescu, o mai veche protestatara fata de sistemul Seuleanu, a spus ca asa ceva nu se poate intimpla decit cu acceptul sau ordinul direct al directorului SRR. “E simplu, ti se spune sa faci stirea”, a spus ea. “Daca intrebi cine a spus ca trebuie sa o faci, ti se raspunde ca asa a zis Seuleanu”, a adaugat Cerasela Radulescu.

Pssst, s-a trezit Seuleanu: “Sint stupefiat”

Presedintele-director al SRR Dragos Seuleanu a facut miercuri seara citeva declaratii ca reactie la semnalarea cazului Roman Musat: “Am aflat cu stupoare ce s-a intimplat intr-o seara, in jurul orei 21.30, dupa primul tur al alegerilor”.

El a afirmat ca Mircea Rucareanu a primit in acea seara un telefon prin care i se semnala un eveniment din zona politicului. Asemenea telefoane, primite de la reprezentanti ai tuturor partidelor politice, sint obisnuite la RRA si sint tratate in acelasi mod, a spus Seuleanu.

“Acest reporter ne-a pus pe toti, Radio Romania si senatorul Paunescu, intr-o postura delicata”, a mai declarat Seuleanu.

Securistii din Radio s-au pus in slujba PSD

Bogdan Radulescu, membru al Initiativei Profesionale Radio Romania, a anuntat ca astazi va cere studierea de catre CNSAS a dosarelor mai multor directori din SRR. El va depune in acest sens o scrisoare la sediul CNSAS si la comisiile de cercetare a SRI sI SIE din Parlament.

Scrisoarea contine o lista de nume din posturi de conducere din SRR, banuite de semnatar ca ar fi colaborat cu Securitatea, iar dupa ‘89 s-ar fi “mutat” intr-un organism de propaganda a PSD.

Cele mai importante nume care apar in aceasta lista sunt Dragos Seuleanu, Victor Ionescu (redactorul-sef al stirilor), Stefan Ciochinaru (director la Antena Bucurestilor), Dan Dumitrescu (directorul agentiei de stiri RADOR, fost secretar general de redactie la Radio Romania International, Viorel Popescu (director Radio Romania Actualitati) si

Dan Vasile Ionescu (director Radio Romania International, fost secretar de stat la Ministerul Informatiilor Publice sub conducerea lui Vasile Dancu).