Fortele de securitate palestiniene sunt desfasurate in nordul Fasiei Gaza, in scopul impiedicarii atacurilor militantilor impotriva Israelului.

Este unul din angajamentele presedintelui palestinian Mahmoud Abbas, de la care Israelul asteapta fapte si nu simpla retorica.

Oficialii de securitate palestinieni spun ca sute sute de membri ai fortelor paramilitare de politie au ocupat pozitii la principalul punct de trecere, Erez, si in orasele Beit Hanoun si Beit Lahiya, din nordul Fasiei Gaza, precum si in campurile si livezile imediat invecinate, ca sa preintampine lansarea unor atacuri cu rachete si mortiere.

Exista un risc real de confruntare intre militanti fortele de securitate, desi Mahmoud Abbas a spus in mai multe randuri ca palestinienii nu vor folosi forta impotriva conationalilor lor.

Presedintele palestinian se afla si el in prezent in Gaza, unde inceaerca sa convinga organizatiile militante, in primul rand Hamaas si Jihadul Islamic sa cada de acord asupra unui acord de incetare a focului.

Insa militantii conditioneaza orice intelegere in acest sens de pasi similari facuti de Israel, care lanseaza regulat incursiuni in Gaza in cautarea insurgentilor.