Directorul executiv al FC Brasov a anuntat ca demisioneaza din functie „din motive personale si alte motive“, lasind locul unor manageri mai tineri. Demisia lui Romeo Pascu are insa legatura si cu cercetarile pentru o evaziune fiscala de 162 de miliarde de lei.

Unul dintre cei mai importanti membri ai vechii „cooperative”, Romeo Pascu, a anuntat ca demisioneaza din functia de director executiv al FC Brasov. Surprinzatoare pentru lumea fotbalului autohton, retragerea la vatra a prietenului lui Mitica Dragomir si Jean Padureanu are si explicatii logice. Romeo Pascu este anchetat pentru evaziune fiscala si ar putea ramine fara averea personala.

Pe 18 august 2004, Directia Generala a Finantelor Publice a sesizat Parchetului de pe linga Curtea de Apel nereguli grave in plata la bugetul de stat a taxelor si impozitelor datorate de clubul brasovean de fotbal. Miza neregulilor este uriasa: 162 miliarde de lei.

FC Brasov este in faliment

„La ora actuala, cazul Asociatiei Nepatrimoniale FC Brasov se afla pe masa judecatorului sindic, firma aflindu-se in faliment, la solicitarea Fiscului. Noi am incercat sa executam silit bunurile firmei, dar nu exista acolo decit un calculator. Datoriile asociatiei se ridica la 162 de miliarde de lei.

Daca judecatorul sindic decide ca Romeo Pascu se face vinovat de prejudiciul adus bugetului statului, va raspunde cu averea personala. In aceasta situatie, cazul se va intoarce la Fisc si ii vom vinde masinile, casa sau alte bunuri”, spune Vasile Tibrea, directorul adjunct al Administratiei Finantelor Publice Brasov.

Parchetul de pe linga Curtea de Apel a intrat inca de anul trecut pe fir pentru a verifica modul in care, in ultimii patru ani, FC Brasov si-a platit la stat taxele si impozitele. Deocamdata, procurorii nu au stabilit daca Romeo Pascu se face vinovat de evaziune fiscala.

Pascu da vina pe contabil

Directorul general executiv al FC Brasov sustine ca este nevinovat. Potrivit lui, responsabilitatea calculului corect al impozitelor si taxelor nu este a directorului unui club. „Impotriva mea nu s-a putut face asa ceva. Eu sint director general si nu ma ocup de aceste lucruri. Nu mi-e frica de nici o urmarire penala. Nu am luat eu bani, nu mi-am insusit eu nici un bun”, spune Pascu.

Controalele autoritatilor de stat la FC Brasov au inceput in luna iulie 2004. Garda Financiara a investigat atunci legalitatea activitatilor financiare de la FC Brasov. Luna urmatoare, pe fir a intrat si Directia de Control Fiscal Brasov. Fiscul a inceput cercetarile dupa ce Ministerul Finantelor a ordonat controale la toate cluburile.

FC Brasov ar putea fi exclus din Divizia A

Pentru a indeplini criteriile din manualul de licentiere, astfel incit sa primeasca dreptul de a se inscrie in sezonul 2005/2006, FC Brasov trebuie sa-si achite datoriile pina la 31 martie 2005. Pina la aceasta data, gruparea de sub Timpa ar avea nevoie de 162 de miliarde de lei, datorie evidentiata in bilantul pe anul 2004.

Pe linga plata acestei sume, FC Brasov trebuie sa-si construiasca un buget realist pentru anul 2005, astfel incit „sa poata face fata in orice moment obligatiilor financiare rezultate din activitatea de transfer a jucatorilor si salariile angajatilor clubului”, cum este prevazut in manual.