Diferenta dintre sumele in valuta care au iesit din Romania si cele incasate creste continuu. Situatia comunicata de BNR pentru 11 luni din 2004 arata un deficit valutar de 3,2 miliarde de euro.

Cresterea economica record inregistrata de Romania in 2004 are costuri importante. Iesirile de valuta din tara au crescut intr-un ritm mai alert decit cele care au intrat, astfel ca, pe primele 11 luni din 2004, deficitul contului curent al balantei de plati a ajuns la 3,27 de miliarde de euro.

Numai in luna noiembrie, potrivit datelor BNR, acesta s-a majorat cu 638 de milioane de euro, pina la 3,27 miliarde de euro, depasind cu 31,5% nivelul din primele 11 luni ale anului trecut. Economia romaneasca va incheia anul cu un deficit de cont curent de peste 6% din PIB.

Doua miliarde de euro de la lucratorii din strainatate

Adincirea dezechilibrului valutar este cauzata in primul rind de cresterea mai rapida a importurilor de marfuri in defavoarea sumelor incasate de exportatori.

Potrivit datelor BNR, deficitul contului curent a fost alimentat in principal de diferenta nefavorabila consemnata de balanta comerciala. Schimburile externe de bunuri si servicii au adus Romaniei, in perioada decembrie 2003-noiembrie 2004, un deficit de valuta de 4,6 miliarde de euro. Numai in noiembrie, soldul negativ al balantei comerciale a crescut cu 772 de milioane de euro.

Majorarea importurilor din noiembrie a fost favorizata de apropierea Sarbatorilor de iarna, in conditiile in care produsele din strainatate au devenit mai ieftine prin deprecierea valutelor fata de leu.

In compensatie, pina in luna noiembrie, romanii din strainatate au trimis in tara aproape doua miliarde de euro, astfel ca transferurile curente au depasit cu 33% nivelul remiterilor din primele 11 luni ale anului 2003.