Presedintele Vladimir Putin este gata sa denunte infamantul pact dintre Germania nazista si Uniunea Sovietica, prin care cele doua puteri isi imparteau "frateste" Europa Rasariteana, a declarat presedintele Estoniei, Arnold Ruutel, la postul de radio national, dupa ce s-a intalnit la Kremlin cu omologul sau rus.

"Mi-a spus ca, in calitatea sa de succesor legitim al Uniunii Sovietice, Rusia sustine anularea pactului si considera aceasta un lucru just" - a precizat seful statului estonian, adaugand: "Cred ca este foarte important pentru noi si pentru societatea ruseasca sa luam act de faptul ca Rusia a luat aceasta decizie".

Intrebat in legatura cu aceasta declaratie a presedintelui Estoniei, reluata de marile agentii de presa internationale si de principalele canale de stiri, inclusiv CNN, un purtator de cuvant al Kremlinului a refuzat sa faca orice fel de comentariu.

Se stie ca pactul de neagresiune Ribbentrop-Molotov (semnat la 23 august 1939, la Moscova) avea ca anexa un protocol secret, despre care nu s-a stiut nimic vreme de decenii si care delimita sferele de influenta de la Marea Baltica la Marea Neagra intre Reich-ul hitlerist si "imperiul Rosu" al lui Stalin, pecetluind, astfel, fie disparitia de pe harta a unor state independente si suverane, fie

amputarea lor fara mila. Consecintele odioasei tranzactii aveau sa se simta imediat, la 1 septembrie trupele germane intrand in Polonia, invadata in scurta vreme dinspre Rasarit si de catre trupele sovietice, ceea ce consfintea disparitia statului polonez ca atare. Cele trei state baltice, Estonia, Letonia, Lituania, aveau, la randul lor, sa dispara si ele inghitite de catre colosul sovietic.

In ce priveste Romania, protocolul secret lua act, la punctul 3, de "interesul" pe care il avea URSS fata de Basarabia, si "dezinteresul" Germaniei fata de aceasta chestiune.

In baza acestui punct, Moscova adresa tarii noastre ultimatumul din noaptea din 26 spre 27 iunie 1940, in urma caruia am fost siliti sa cedam nu numai stravechea provincie romaneasca, dar si Bucovina de Nord, despre care nu se pomenea nimic in protocol.