Producatorii agricoli din sectorul vegetal si zootehnic vor primi, in acesta an, subventii de 1.283 miliarde de lei, respectiv 1.540 miliarde de lei, informeaza Ministerul Agriculturii. In acest sens, au fost elaborate doua proiecte de hotarare de Guvern pentru subventionarea productiilor zootehnice si vegetale in anul 2005, actele normative fiind aprobate, in sedinta de ieri, de catre Executiv.

Pentru carnea in viu certificata ecologic se vor acorda subventii de 9.000 lei/kg de carne de pasare - pui broiler, comparativ cu 7.000 lei, cat se anuntase initial, respectiv de 14.000 lei/kg pentru porcii in greutate de 90-110 kg/cap, cu 4.000 lei mai mult fata de vechea propunere.

Vor ramane, insa, neschimbate subventiile la carnea in viu pentru tineretul bovin cu o greutate minima de 450 kg/cap (6.000 lei/kg), dar si la carnea in viu pentru tineretul ovin in greutate de peste 30 kg/cap livrata la abatoarele autorizate (7.000 lei/kg). Pentru ouale certificate ecologic, subventia va ramane de 1.000 lei/bucata, iar pentru familiile de albine elita si productie - 100.

000 lei/familie.

Actul normativ mai prevede o subventie de 10.000 lei/kg pentru stiuca cu o greutate minima de un kg/bucata, de 12.000 lei/kg pentru salaul si somnul cu o greutate minima de un kilogram, respectiv de doua kg/bucata si de 40.000 lei/kg pentru sturionii cu o greutate minima de 2 kg/bucata.

Sprijin pentru culturile de cereale

In ceea ce priveste sectorul vegetal, sprijinul direct al statului va fi acordat pentru productia de grau, secara, sfecla-de-zahar, orez, in, canepa pentru fibra, legume de sera sau de camp, struguri nobili pentru vinuri, hamei, floarea-soarelui, mazare, fasole, naut, linte, bob si lupin dulce.