Iar azi cel care raspunde sunt eu. In numele ziarului ZIUA. Este atat de usor cand ai condeiul in mana si un ziar credibil sa terfelesti imaginea unor oameni. Sa-i faci sa para altceva decat ceea ce sunt. Sa le creezi nu numai insomnii, ci si antipatii.

Si pentru ca nu-mi sta in caracter sa aduc atingere altor case de presa - cu exceptia situatiilor in care sunt silit sa polemizez sau sa apar cotidianul pe care il conduc - voi da drept exemplu, pentru afirmatia de mai sus, chiar ziarul ZIUA.

Ei bine, intr-o singura zi, vineri 21 ianuarie, aceasta publicatie, respectata de prieteni si temuta de neprieteni, a reusit performanta de a produce o dubla dezinformare, umilind chiar in pagina de garda, sub un titlu rasunator, doi ministri din Guvernul Tariceanu. Si fiindca stiu ca am gresit, le cer, de la bun inceput, scuze, in numele redactiei.

Si, in continuare, voi explica - fara a ma justifica - ce s-a intamplat, pentru ca opinia publica sa vada cum se pot produce, fara rea credinta, unele manipulari grave.

Cei doi demnitari acuzati pe nedrept de ZIUA sunt Mona Musca, ministrul Culturii, si Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Primul este liberal, cel de-al doilea, social-democrat.

Cu precizarea ca Mona Musca este, cu certitudine, parlamentarul care, in ultimii ani, a fost campionul absolut, in Legislativ, al luptei pentru libertatea de expresie, pentru independenta presei si pentru accesul cetateanului la informatie. Si a colaborat in cele mai bune conditii cu ZIUA. Ieri, mi-a telefonat.

In raport cu gravitatea acuzatiilor care i-au fost aduse, lipsite de probe, ar fi putut sa adopte orice tip de reactie. Fara ca eu sa-mi pot permite vreo replica. Mi s-a adresat insa cu un ton calm, comportamentul ei nefiind al unui ministru, ci al unui simplu cetatean care se simte ofensat si incearca sa limpezeasca lucrurile.

O ora mai tarziu, un apel asemanator am primit si de la Gheorghe Barbu, o persoana pe care, din pacate, nu am avut posibilitatea sa o cunosc pana acum. Despre ambii, ziarul ZIUA a titrat, sub semnatura unuia dintre cei mai buni reporteri de investigatii pe care ii avem, ca se afla in relatii de complicitate cu doua clanuri mafiote, "Spuma" si "Pera", din Deva.

In sustinerea acestei grave acuzatii, noi am venit cu cateva fotografii ale unei demonstratii de protest, care a avut loc in primavara anului trecut la Deva, si cu o serie de informatii care, puse gresit cap la cap, confirmau uluitoarea dezvaluire.

In plus, reporterul de investigatii le-a adresat celor doi ministri intrebari la care ei aveau posibilitatea sa raspunda - chiar si obligatia, conform Legii accesului cetateanului la informatie - dar nu au facut-o timp de 24 de ore. Seful Departamentului de Investigatii a tras, in consecinta, concluzia ca, daca cei doi ministri refuza sa raspunda, sunt vinovati. Si a avizat aparitia dezvaluirii.

Ce s-a intamplat, de fapt?

Primarul Devei, Mircia Muntean, a fost banuit, inaintea alegerilor locale din primavara anului trecut, ca a acordat avantaje celor doua grupuri mafiote, cu care ar fi intretinut relatii stranse. Impotriva lui s-a pus in miscare Politia.

Indiferent care ar fi fost situatia reala - pana in prezent, Justitia nu a retinut nimic relevant impotriva lui - modul in care Politia a intervenit a fost taxat drept un abuz violent si flagrant. Atunci, ziarul ZIUA, dupa ce initial publicase o ancheta asupra cazului, a aratat ilegalitatile savarsite de oamenii legii.

Iar PNL a organizat o demonstratie de protest, devoaland cu aceasta ocazie si substratul politic al afacerii. La aceasta demonstratie au participat si Mona Musca, dar si lideri PD, printre care Gheorghe Barbu. Si, evident, numerosi cetateni. Intre care s-au insinuat si reprezentanti ai celor doua clanuri mafiote.

De ce? Poate fi chiar Politia la mijloc, care, cu cat e mai corupta, cu atat face jocuri mai complicate, sau poate fi mana PSD, pe cale de a pierde alegerile la Deva. Cert este ca aceasta manifestatie a fost filmata si fotografiata. Si, astfel, figura celor doi lideri politici a fost imortalizata intr-o stranie alaturare cu reprezentanti ai bandelor mafiote.

Desi nu exista nici un verdict judecatoresc de natura sa-l acuze pe primarul Devei, in trecut, el, totusi, a avut unele discutabile legaturi cu componenti ai clanurilor. Dar de aici si pana la acuzatiile grave aduse Monei Musca si lui Gheorghe Barbu e o distanta lunga. Distanta dintre actul de presa, care inseamna informare, si greseala de presa. Care inseamna dezinformare.

Sa profitam de libertatea pe care o are presa, pentru a ne asuma, atunci cand gresim, si raspunderea. Integrala. Si sa avem curajul, cand trebuie, sa ne autoflagelam, daca asta este necesar, pentru a restabili demnitatea unor oameni.