Referitor la ancheta publicata in numarul de ieri al ziarului ZIUA, sub titlul "Ministrul Famigliei", facem precizarea ca in ceea ce o priveste pe Mona Musca, (foto) ministrul Culturii, aceasta nu avea cum sa stie ca manifestatia organizata de PNL impotriva eliberarii unui mandat de arestare pe numele primarului Devei, Mircia Muntean, urma sa fie alterata de prezenta unor capi ai lumii

interlope. De altfel, Mona Musca nici nu avea de unde sa-i cunoasca pe acesti infractori locali, drept pentru care retragem orice afirmatie care ar putea lasa sa se inteleaga faptul ca ministrul Culturii ar avea vreo legatura cu lumea interlopa hunedoreana.

In ceea ce-l priveste pe Mircia Muntean, intarim afirmatia pe care am facut-o in numarul anterior, ca el a fost anchetat abuziv, la presiunile facute in teritoriu de lideri ai PSD, intrucat a refuzat sa se inregimenteze in fostul partid de guvernamant, in plus, conform informatiilor pe care le detinem, anchetatorii au avut interes sa compromita manifestarea organizata de PNL prin infiltrarea in

randul demonstrantilor a unor infractori de notorietate. In acest caz, nu putea exista nici o conexiune intre primarul Muntean si liderii clanurilor "Spuma" si "Pera", motiv pentru care retragem si aceste afirmatii, cerandu-ne scuze atat Monei Musca si lui Mircia Muntean, cat si cititorilor. Totodata, publicam si un drept la replica al primarului Muntean.

In urma articolului mentionat, si ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, (foto) a trimis ziarului un drept la replica. In esenta, ministrul declara ca nu-i cunoaste pe infractorii "Spuma" si "Pera", prezenta lor in preajma sa "fiind absolut intamplatoare". Fata de afirmatiile din articol, Gheorghe Barbu a solicitat in scris Procurorului General sa le verifice si sa faca publice rezultatele.

Gheorghe Barbu raspunde ziarului ZIUA

Ministrul Muncii si Familiei solicita Parchetului sa verifice veridicitatea afirmatiilor din articolul "Ministrul Famigliei" si sa faca publice rezultatele

Sub titlul "Ministrul Famigliei" si sub semnatura domnilor Petre Niteanu si Bogdan Comaroni, Cotidianul Ziua a publicat, in numarul 3226, de vineri - 21 ianuarie 2005 - o serie de afirmatii total neadevarate la adresa mea, de natura sa-mi prejudicieze demnitatea si imaginea publica.

Astfel, relatand faptul ca, in cursul anului trecut, subsemnatul a participat, impreuna cu doamna Mona Musca, "la un miting impotriva cercetarii primarului PNL de Deva, Mircia Munteanu", domnul Bogdan Comaroni bazandu-se, probabil, pe imagini captate dintr-un fotoreportaj, de la acea vreme, al unui post de televiziune, afirma ca: "Fostul sef al Consiliului Judetean, deputat PD, viitor

ministru al Muncii, Barbu a fost flancat, protejat mai bine zis, de lumea interlopa hunedoreana, de Spuma si Pera, sefii unui clan mafiot, pe care ziarul nostru l-a dezvaluit in serialul Cetatea Crimei. De altfel, articolele si dovezile publicate au condus la arestarea celor doi infractori, impreuna cu locotenentii lor, si la anchetarea afacerilor de tip mafiot ale acestora.

Se naste intrebarea: Ce legaturi sunt intre Barbu si mafioti?".

Consider ca este de datoria mea sa raspund, in fata opiniei publice, prin intermediul Cotidianului ZIUA, la aceasta intrebare, care se vrea retorica.

Da, este adevarat ca, in toamna anului 2003, am participat la un mars al tacerii, organizat de catre filiala Hunedoara a PNL, pentru a atrage atentia opiniei publice asupra presiunilor politice si cercetarii abuzive exercitate asupra primarului municipiului Deva.

Participarea membrilor PD si a subsemnatului intr-un numar relativ mic (7-10 persoane) s-a facut la chemarea colegilor nostri liberali, subsemnatul sau membrii PD din judetul Hunedoara neavand nici un rol si neefectuand nici un demers in organizarea marsului.

La acest mars au participat cetateni din Deva, din judetul Hunedoara, din alte judete multi alesi locali si parlamentari. Prezenta unor persoane care ulterior s-a dovedit ca au implicatii in lumea interlopa si mafiota, nu are nici o legatura cu subsemnatul.

Mentionez ca nu am avut niciodata nici un fel de legatura, cu persoanele mentionate in articol: "Spuma", "Pera" si alti mafioti, prezenta lor in preajma mea fiind pur intamplatoare.

Specific, de asemenea, ca in interviurile publice date cu aceasta ocazie, atat eu, cat si alti membri ai PD din conducerea judeteana, am declarat ca participam la acest mars pentru a protesta impotriva presiunilor politice si a modului in care a demarat cercetarea, precum si ca nu ne putem pronunta asupra vinovatiei sau nevinovatiei primarului, acesta fiind atributul organismelor competente.

Fata de afirmatiile formulate in articolul la care ma refer, aduc la cunostinta publica faptul ca am solicitat in scris Procurorului General al Romaniei sa verifice veridicitatea acestor afirmatii si sa faca publice rezultatele.

Ministru Gheorghe BARBU

Mircia Muntean: "PSD a politizat ancheta impotriva mea"

Am primit la redactie un drept la replica din partea primarului Devei, Mircia Muntean, referitor la articolul "Ministrul Famigliei", care a aparut in numarul de ieri al ziarului nostru.

Stimate d-le Director Sorin Rosca-Stanescu,

Din respectul pe care il port fata de Dvs. si implicit fata de Cotidianul Ziua pe care, cu onoare, il conduceti, de asemenea din respect fata de colegii Dvs. de redactie pe care am avut onoarea sa-i cunosc, unii dintre acestia devenindu-mi prieteni, cazul d-lui Ioan BARBU din Petrila sau Monalise HINN ("Ziua de Hunedoara"), doresc sa fac urmatoarele precizari:

Am luat cunostinta de continutul articolului "Ministrul Famigliei" publicat in editia din data de 21 ianuarie 2005 a Cotidianului Ziua, articol in care se face referire la Dl. Ministru Gheorghe Barbu si la mine personal.

Ca un luptator ce sunt, nu m-am temut niciodata de o decizie "neagra" si mult prea politizata referitoare la ancheta pe care mi-a instrumentat-o PSD-ul, de aceleasi tactici tendentioase avand parte si fostul primar general al capitalei, dl.

Traian Basescu, dar si alti colegi din opozitie: Ioan Ghise (fost primar al municipiului Brasov), Gheorghe Ciuhandu (primarul municipiului Timisoara), Cristian Anghel (primarul municipiului Baia Mare) si chiar primarul roman din Satu Mare, dl Anderco despre care s-a vorbit si in mult mediatizatele stenograme ale PSD.

Nu am fost de acord cu organizarea mitingului de protest impotriva cercetarii mele penale, despre care vorbiti in articolul sus-mentionat, miting la care au participat si alti ministri, nu doar Dl. Gheorghe Barbu, precum si 10 deputati veniti din toate regiunile Romaniei.

Mentionez ca nu Dl. Gheorghe Barbu a fost in fruntea mitingului la care au participat cei peste 3000 de cetateni veniti sa ma sustina, (pe multi alti doritori sa participe la acest miting i-am oprit, personal, sa vina spre Deva asa cum s-a intamplat in cazul celor circa 200 de persoane din Oradea si Negresti-Oas).

Am fost decis sa-mi duc crucea pana la capat, chiar daca un lucru m-a socat si mi-a schimbat impresia in totalitate despre modul in care e controlata lumea politicului: din cele 6 posturi de televiziune prezente la acel miting (PRO TV, TVR1, ANTENA 1, REALITATEA TV, TELE 7 ABC, TV NATIONAL) au transmis, intr-un mod trucat si cu rolul de a dezinforma opinia publica, reporteri si cameramani trimisi

de catre posturile in cauza si subordonati "serviciilor secrete locale". Cand spun "servicii secrete locale", ma refer la serviciile dezcentralizate locale, aceleasi servicii cu care am avut de luptat si in anul 1998, anul in care Miron Cozma a dorit sa-si marcheze plecarea spre mineriada de la Bucuresti prin arderea unor cauciucuri in fata Primariei municipiului Deva.

Cotidianul Ziua a fost singura publicatie care a relatat informatiile la modul cel mai corect si adevarat (vezi Cotidianul Ziua din data de 15 noiembrie 2003 ).

Imi insusesc paragraful in care se spune ca Deva este "o comunitate restransa", iar persoanele invocate ca facand parte din lumea interlopa au participat la mitingul din toamna lui 2003, insa la acea vreme erau persoane libere, fara urmarire penala, carora nu le puteam cenzura dreptul de participare la miting.

Cred si acum ca acestor persoane li s-a recomandat sa participe la acel miting si ca nu erau aceste persoane cele mai indreptatite sa apere o dreptate pe care a consfintit-o, prin vot, electoratul devean la alegerile locale din 6 iunie 2004.

Referitor la procurorul care a anchetat cazul meu, tin sa va aduc la cunostinta ca, deja, a avut loc prima infatisare in procesul intentat de catre mine d-nei Corina Gherghisan pentru abuzurile si comanda politica pe care mi le-a instrumentat, instanta admitand daunele pe care le-am solicitat.

Va multumesc pentru publicarea dreptului meu la replica, iar in cazul in care considerati ca este necesar, sunt dispus sa achit personal contravaloarea publicarii randurilor de mai sus *), in virtutea colaborarii de pana acum.

Mircia MUNTEAN

Primarul municipiului Deva

*) n.r. - publicat fara plata contravalorii