După controversatele alegeri din noiembrie, Curtea Supremă a decis că alegerile au fost fraudate şi a hotărat repetarea acestora. Iar votul de luna trecută a fost caştigat de Vladimir Iuşcenko in faţa contracandidatului său pro-moscovitul Viktor Ianukovici.

Iar acum al treilea preşedinte al Ucrainei, de la declararea independenţei ţării, a depus jurmămantul in faţa Parlamentului.

Viktor Iuşcenko a fost intampinat de garda de onoare. A stat in tribună cu mana la inimă atata timp cat s-a cantat imnul naţional. A fost aplaudat de scenă deschisă de deputaţi.

In jurămantul rostit la investirea ca preşedinte Viktor Iuşcenko a subliniat că va apăra unitatea Ucrainei.

Ceremonia a fost urmărită de opt şefi de state şi de peste 60 de delegaţii străine. Printre invitaţi s-a aflat şi ministrul de externe al statelor Unite, Colin Powell şi preşedintele camerei Superioare din parlamentul Rusiei, Serghei Mironov.

Piata Independentei il saluta pe noul presedinte (Foto: BBC)

După depuneraea jurămantului domnul Iuşcenko a fost in Piaţa Independenţei, scena protestelor de masă care au făcut practic ca alegerile să fie reluate şi a fost salutat de miile de susţinători care i-au scandat numele.

Noul preşedinte a mulţumit poporului ucrainian penru increderea pe care i-a acordat-o. El a spus că Ucraina este o ţară liberă şi independentă şi că nimeni nu mai are dreptul acum să le spună ucrainienilor cum ar trebui să trăiască şi cu cine ar trebui să voteze.

Istoria alegerilor recente din Ucraina

Pe 31 octombrie candidatul opoziţiei din Ucraina, Viktor Iuşcenco caştiga primul tur al alegerilor, in faţa primului ministru Viktor Ianucovici.

Era primul pas a ceea ce mai tarziu s-a numit revoluţia portocalie.

Procesul electoral se desfăşura insă deja sub tensiune maximă. Cu cateva zile inainte de alegeri, domnul Iuşcenco fusese internat de urgenţă in spital, bănuindu-se că a fost otrăvit.

Bănuiala avea să devină certitudine cateva săptămani mai tarziu, dar autorul n-a fost prins.

In ciuda rezultatelor din primul tur, pe 23 noiembrie rezultatele oficiale au fost in favoarea candidatului pro rus Viktor Ianucovici. Scorul a fost contestat de opoziţie şi de mai toţi observatorii independenţi.

S-au avansat cifre care spuneau că nu mai puţin de 2,8 milioane de voturi s-ar fi furat pentru candidatul puterii. Instituţiile din Ucraina au intrat practic in criză iar reacţia comunităţii internaţionale a fost extrem de puternică.

Statele Unite şi Canada nu au recunoscut rezultatele, iar Uniunea Europeană a cerut renumărarea voturilor. Concomitent opoziţia din Ucraina a inceput o bătălie pe toate planurile. In primul rand in stradă. Acolo unde timp de cateva săptămani la rand oamenii inveşmantaţi in portocaliu au cerut victoria lui Iuşcenco.

Susţinătorii săi au luat cu asalt instituţiile statului şi practic mulţi dintre manifestanţi s-au mutat in piaţa centrală a Kievului. Seară de seară aici s-au adunat zeci de mii de oameni, mulţi dintre ei veniţi din intreaga ţară.

Viktor Iuscenko, presedintele Ucrainei (Foto: BBC)

Sub presiune, autorităţile au acceptat un nou tur de scrutin, caştigat la 7 puncte de către Viktor Iuşcenco. Bătălia a continuat in instanţă, dar pană la urmă Curtea Supremă a Ucrainei a consfinţit victoria domnului Iuşcenco, care acum poate să-şi pună in aplicare programul de reforme.

Cumpăna pe care va trebui s-o treacă insă va fi unificarea ţării una impărţită intre vest şi est aşa cum cum au arătat alegerile.