Primul efect al ameninţărilor lui Traian Băsescu impotriva poliţiştilor şi procurorilor care nu-şi fac datoria e că agenţii de circulaţie au ieşit la vinătoare de amenzi. Iar procurorii cer protecţie, ca să-şi facă treaba.

Precedentul „Constantinescu“ ii face pe apărătorii legii să ciulească urechile la ceea ce le spune Băsescu, dar nu să se şi grăbească. Mai ales că fostul partid de guvernămint le face cu ochiul şi celor care au simulat că se luptă cu corupţia, şi celor care au profitat de pe urma ei.

Intr-un fel de avanpremieră a Paştilor, PSD ii invită să ia lumină şi sprijin de pe bulevardul Kiseleff pe debarcaţii şi pe nemulţumiţii de noua Putere, cărora le promite asistenţă impotriva abuzurilor.

O promisiune care ascunde şi o ameninţare străvezie la adresa celor care ar fi dispuşi să ia in serios indemnurile lui Băsescu. Acelaşi precedent „Constantinescu“ ii ţine laolaltă pe liderii PSD.

Unitatea de faţadă e apărată cu dinţii, chiar dacă se vede de la distanţă că Iliescu şi Năstase nu se mai suportă unul pe celălalt şi prin filiale se trag sforile disidenţei.

Răfuielile după pierderea alegerilor n-au mai provocat o ruptură in partid, ca in 1997, cind din PDSR s-a desprins partidul lui Teodor Meleşcanu, ApR. Cu atit mai mult, cu cit aceştia ştiu că nou-instalata Putere trebuie să se grăbească, pentru a convinge UE că ia măsuri impotriva marii corupţii.

In ceea ce il priveşte, preşedintele Băsescu a invăţat şi el cite ceva de pe urma precedentului „Constantinescu“. Că e in pericol să piardă din simpatia opiniei publice, dacă nu izbuteşte să-şi marcheze prezenţa la Cotroceni prin citeva rezultate vizibile incă din primele luni.

Băsescu a arătat nuiaua Internelor, dind semnalul demiterii generalilor Toma Zaharia şi Dumitru Sorescu. In schimb, la intilnirea cu reprezentanţii PNA, noul preşedinte s-a făcut că uită ce a declarat despre această instituţie in campania electorală, că ar trebui desfiinţată.

E adevărat că Băsescu avea şi o problemă personală cu PNA-ul, care s-a ţinut de capul lui cu dosarul „Flota“. Dorind, probabil, să preintimpine o eventuală invinuire că-şi foloseşte funcţia pentru a face presiuni asupra celor care l-au anchetat, el a declarat conflictul stins, din punctul său de vedere.

Şi, cu toate că PNA-ul s-a ocupat aproape exclusiv de fleacuri, preşedintele i-a arătat zăhărelul procurorului Amarie, incurajindu-l să-şi vadă de treabă. Dacă, in perioada următoare, Traian Băsescu işi va lua ochii de la ceea ce face sau, mai bine zis, nu face PNA-ul, acesta ar fi un semnal negativ.

Fostul preşedinte Constantinescu a sfirşit prin a nu mai impresiona pe nimeni cu discursurile lui periodice impotriva corupţiei, tocmai din cauză că nu a supravegheat la timp instituţiile care ar fi trebuit să se ocupe de combaterea ei.