Prima vizită in străinătate a preşedintelui Viktor Iuşcenko, incă de a doua zi după investitură, are loc la Moscova.

Este vorba despre o promisiune făcută de liderul de la Kiev in campania electorală, un gest in favoarea milioanelor de alegători care i s-au opus, preferindu-l pe rivalul său, Viktor Ianukovici, susţinut multă vreme de Rusia – inclusiv de preşedintele Putin personal.

Aşa-numita „revoluţie portocalie“, incurajată de Occident, a adincit şi ea neincrederea dintre Kremlin şi partizanii lui Iuşcenko. Acum insă, preşedintele Putin pare că vrea să dea dovadă de pragmatism.

In mesajul de felicitare adresat lui Viktor Iuşcenko, el a declarat că relaţiile de bună vecinătate cu Ucraina sint „una dintre priorităţile naţionale“ ale Rusiei.

Primul plan al Moscovei, după victoria reformatorilor la Kiev, plan de găsire a punctelor slabe pe care le au aceştia şi, eventual, chiar de exercitare a unor represalii economice, a fost respins.

Dimpotrivă, Vladimir Putin a cerut noii puteri de la Kiev să continue integrarea cu Rusia, Belarusul şi Kazahstanul, pentru construirea unui spaţiu economic comun.

Este o problemă delicată insă pentru echipa preşedintelui Viktor Iuşcenko. Ţinind cont de faptul că Ucraina este in continuare dependentă economic de Rusia, in primul rind in domeniul energetic, noul lider de la Kiev a declarat că proiectul dorit de Kremlin este compatibil cu integrarea europeană a ţării sale.

Responsabilii de la Bruxelles nu sint insă deloc de aceeaşi părere. De partea cealaltă, la Moscova nu a fost incă definită o strategie clară faţă de apropierea Ucrainei de UE şi NATO.

Dacă doreşte să fie primită intr-o zi in Alianţa Nord-Atlantică, Ucraina va trebui să renunţe, in mod progresiv, la armamentul de fabricaţie rusă.

Moscova ar pierde, astfel, o piaţă extrem de importantă, incă una, iar sentimentul că ţara lor este incercuită, ameninţată, sentiment existent incă de pe acum, se va dezvolta şi mai mult in mintea unora dintre liderii ruşi.

Rusia va incerca totuşi să-şi găsească aliaţi, cit mai fideli cu putinţă, in sinul viitoarei administraţii Iuşcenko, mai ales că, afirmă unul dintre strategii de la Kremlin, „acest grup este confruntat cu diviziuni şi certuri interne“.

După vizita la Moscova, preşedintele Iuşcenko va incerca să stabilească, cit mai rapid cu putinţă, legături de incredere cu liderii europeni.

Chiar in această săptămină vor exista citeva ocazii: liderul de la Kiev va rosti un discurs in Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, apoi se va afla alături de alţi şefi de stat la ceremoniile comemorative de la Auschwitz şi apoi la forumul economic mondial de la Davos, in Elveţia.