Cine n-are copii sa loveasca primul cu piatra in micile ecrane intesate de desene animate. Sa le sparga. Sa blocheze butonul telecomenzii. E atita violenta in desenele animate, incit primul impuls este sa-ti indepartezi odrasla pe vecie de lumea cea colorata. — Alice NAstase.

Odrasle imblinzite

Cine totusi a avut parte de miraculoasa rostogolire de destin si a devenit parinte isi aminteste in mod sigur de ziua extraordinara in care copilul s-a uitat prima oara la desene.

In scurta istorie a intimplarilor fericite si relaxante din viata unui parinte, acea zi va ramine inscrisa mereu cu litere mari de aur:

miercurea sau joia dulce in care odrasla a stat 20 de minute in scaunel, fara sa fie nevoie sa-i treaca tat-su cel rupt de oboseala vreo zdranganea pe sub nasu-i pitic, fara sa fie musai sa-l tina departe de biziiala o mama istovita dansind conga cu un ursulet de plus in brate.

Canalele de desene animate iti apar atunci ca o gaselnita extraordinara, menita sa te scape de concentrarea perpetua pe care o presupune ingrijirea unui copil. Pe vremuri, nu ne saturam niciodata uitindu-ne la Mihaela, la Patratel, la Lolek si Bolek.

Oferta televiziunii de dinainte de revolutie era atit de amarita, incit toti copiii crescuti sub Ceausescu visau sa petreaca ore nesfirsite in fata unor televizoare care sa transmita numai si numai desene. Ei bine, copiii nostri au sansa dupa care noi am tinjit. Cu virf si indesat.

Bla-bla-bla...

Tot copiii de care ai scapat mai intii 20 de minute, apoi o ora, apoi cinci, abandonindu-i cu ochii pironiti la Minimax, Cartoon Network sau Fox Kids vor fi cei care vor imprumuta expresii si gesturi smecheresti de la prietenele lor, personajele de pe ecran. Fetita mea a invatat cuvinte precum „ticalos“, „cafteala“, „timpit“ uitindu-se pe Fox Kids.

Baiatul vecinului meu a invatat ca poti sa spargi capul „dusmanului“ aruncind cu piatra sau sa-l spinteci cu sabia, cum face samuraiul Jack. Se cam uitase la Cartoon.

Amindoi stiu sa raspunda parintilor, bonei sau educatoarei atunci cind acestia le tin discursuri plicticoase, cu celebra expresie obraznica „bla-bla-bla“, pe care i-o arunca Dee-Dee fratelui ei Dexter de cite ori acesta o bate la cap.

66 de scene de violenta pe ora

Conform cercetarii realizate de Centrul de Studii Media al Universitatii Bucuresti pentru CNA, ponderea cea mai mare din totalul formelor de violenta prezente pe canalele de desene animate (cercetarea se refera la Fox Kids si Cartoon Network) o detine violenta de tip fizic, urmata de cea verbala si psihologica.

Bataia e rupta din raiul imaginatiei, iar cuvintele grele sint foarte aproape de paradis.

O constatare incredibila ce se desprinde din studiul respectiv este ca programele de desene animate sint de 7 ori mai violente decit programele de fictiune transmise de canalele cu continut generalist! Acestea din urma au, in medie, 9 scene de violenta pe ora, in timp ce pe canalele de desene animate apar 66 de scene de violenta intr-o singura ora.

E adevarat ca durata lor este mai scazuta: 6 minute de violenta pe ora, comparativ cu 9,6 minute de violenta pe ora. Incidenta violentei verbale este de doua ori mai mare pe Fox Kids decit pe Cartoon, in vreme ce pe acesta din urma violenta fizica este majoritara.

Dar parintii sau bonele care simt nevoia sa aiba la rindu-le un moment de relas nu vor vrea sa tina minte mai mult de 10 secunde date atit de aride. Cum spuneam, cine n-are copii, cine n-a obosit concentrindu-si atentia secunda de secunda asupra odraslei neastimparate sa arunce primul cu piatra sau sa stearga canalele de desene din geografia minunata a telecomenzii.