Mioara Mantale, prima femeie-prefect din istoria Capitalei, a fost instalata ieri in functie, in prezenta unui auditoriu format, in cea mai mare parte, din barbati. Imbracata cu un elegant costum negru cu blanita, care lasa sa se vada un decolteu generos, Mioara Mantale nu s-a lasat intimidata de asistenta masculina.

Ea a tinut sa transmita bucurestenilor ca “nu risca nimic daca au incredere intr-o femeie”. Barbatii din public au parut insa mai atenti la persoana prefectului decit la promisiunile pe care le-a facut. Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, parea ingrijorat ca nu cumva decolteul proaspatului prefect sa tulbure asistenta.

Dupa depunerea juramintului, Mioara Mantale le-a promis primarilor de sector ca va avea o colaborare buna cu administratia locala.

Ieri, la ora 11.00, holurile Prefecturii Capitalei erau intesate de ministri, primari de sector, parlamentari, oameni de afaceri, directori din primarie si membri ai organizatiei PD Bucuresti. Motivul: al unsprezecelea prefect al Bucurestilor, Mioara Mantale, urma sa depuna juramintul, iar colegii s-au ingramadit sa-i dea o mina de ajutor. In dreapta ei - vicepremierul Adriean Videanu.

In stinga, ministrul administratiei si internelor si seful direct - Vasile Blaga, precum si primarul sectorului 1, Andrei Chiliman. Acesta din urma a tinut sa-i dea un sfat proaspatului prefect: “Cind, juri sa nu te apleci prea tare. Intelegi?”. “Lasati, are decolteu frumos”, s-a auzit o voce din asistenta.

“In sfirsit, pe holurile prefecturii miroase a parfum fin”, a incercat sa glumeasca unul dintre primarii de sector.

Dupa ce a depus juramintul, noul prefect a vorbit despre nevoile orasului si respectarea legii, ocolind intrebarile ziaristilor legate de viata sa particulara. Totodata, Mantale a tinut o pledoarie in favoarea prezentei femeilor in functiile publice.

“Vreau sa le transmit bucurestenilor ca nu risca nimic daca au incredere intr-o femeie. Sint sigura ca in alegerea mea s-au avut in vedere atit experienta, profesia si pregatirea, dar mai ales functia de presedinte de sedinta al CGMB”, a afirmat proaspatul prefect.

Sub privirile admirative ale asistentei masculine, Mioara Mantale a continuat: “Sint foarte onorata ca Guvernul Romaniei a avut incredere sa ma numeasca in aceasta functie. Socotesc ca este potrivit sa fie numit prefect cineva care cunoaste realitatile primariei, pentru ca unul dintre factorii care au produs disfunctionalitati in relatia prefectura-primarii a fost lipsa de comunicare”.

Dupa felicitarile de rigoare, intreaga asistenta a fost invitata sa ciocneasca un pahar de sampanie cu noul prefect. Cei mai curtenitori s-au dovedit a fi primarii de sector, pe care seful prefecturii i-a asigurat ca “anumite asperitati dintre administratia locala si institutia pe care o conduc vor disparea”.

Majoritatea celor prezenti nu conteneau s-o laude pe Mioara Mantale, mai multe voci sustinind ca “dupa ce fotoliile primariilor au fost ocupate numai de barbati, era timpul ca la prefectura sa vina o femeie”.

Oarecum imbujorat dupa ce a felicitat-o pe Mioara Mantale, unul dintre edilii de sector a tinut sa remarce: “Moldovencele sint destepte, ambitioase si frumoase”.

Cel care a condus Prefectura Capitalei pentru citeva zile, Silvian Ionescu, a lipsit de la predarea stafetei.

Cenusareasa de la prefectura

Vasluianca Mioara Mantale a parcurs rapid drumul de la tenisii scilciati ai copilariei la o inalta dregatorie

Povestea Mioarei Mantale este desprinsa parca dintr-o istorie cu zine. A plecat dintr-o capitala de judet din Moldova, Vaslui, a invatat nonstop, a avut si are niste parinti care i-au trasat destinul in viata, este inconjurata de oameni care o iubesc si ii doresc numai bine.

S-a nascut in urma cu 37 de ani, la Iasi, unde lucrau parintii, apoi familia s-a mutat la Vaslui. S-au instalat intr-un apartament cu trei camere, de pe strada Cuza Voda, in care toate lucrurile au patina timpului.

“Nu am mai reusit sa ne cumparam nimic dupa revolutie pentru ca am vrut sa crestem fetele asa cum se cuvine”, spun parintii, Grigore si Elena Mantale.

Au in jur de 60 de ani, sint pensionari, iar postasul ii aduce fiecaruia in jur de 4,5 milioane lunar. “Nu ne ajung banii, asa ca ne mai trimit si fetele. Ne suna si ne intreaba tot timpul daca am facut miscare, daca avem bani sa ne cumparam medicamentele”, povestesc cei doi.

“Invatati sau o sa vindeti pufuleti!”

Parintii povestesc ca Mioara a avut o obsesie: sa invete, chiar daca au ocolit-o si banii, si bucuriile pe care le aveau alti copii. Dotata cu o ambitie extraordinara, statea inchisa in camera si invata, iar mama ei spune ca “din 37 de ani de viata a invatat cam 20”.

Mioara mai are doua surori: una mai mare, Tatiana Holban (40 de ani), stabilita la Vaslui, si una mai mica, Grigorita Mantale (31 de ani), care locuieste cu sora ei la Bucuresti. In familia Mantale, mama a fost mereu persoana dura, severa, de neclintit, in timp ce tatal a fost mai blind, fiind cel care le rasfata pe fete.

Elena Mantale a terminat un liceu economic si a lucrat 25 de ani la ICRA Vaslui, in timp ce tatal tinerei doamne prefect a terminat un liceu energetic si a lucrat peste 30 de ani la baza de receptie a Romcereal.

“Le-am spus: “Noi, parintii vostri, nu am putut sa terminam o facultate, asa ca puneti mina si invatati. Daca nu vreti, mergeti la magazinul de pufuleti si vindeti si o sa plingeti toata viata!”. Fetele ne-au ascultat si acum au toate facultati, au o situatie”, spune Elena Mantale.

A decupat din poza tenisii

Mioara a invatat la Scoala nr. 7 din Vaslui unde a avut o profesoara care i-a trasat drumul in viata: Maria Lungu. Un dascal de matematica, foarte serios si devotat meseriei, a simtit in Mioara un om care vrea mult de la viata. “Sa va spun ce om este Mioara noastra. Intr-unul din ani, cind a primit premiul I, avea niste tenisi amariti in picioare.

Eram foarte necajiti pentru ca nu ne puteam permite mai mult. Dupa ce a primit poza, cu coronita pe cap, Mioara a taiat din poza picioarele cu tenisii aceia rupti si a spus ca atunci cind va ajunge mare isi va cumpara numai lucruri frumoase”, isi aminteste mama. Fata a terminat liceul de matematica-fizica, la clasa de electrotehnica, in 1986.

A primit o diploma - isi amintesc colegii - “de electronist sau electrician categoria I”. Nu a lucrat nici o secunda fiindca parintii au muncit pe brinci pentru a o trimite la facultate. Mioara a cazut de doua ori la Drept, la Iasi. A treia oara insa a reusit A facut facultatea la Iasi, stind in gazda.

La un moment dat, cu banii strinsi pentru o masina, parintii au cumparat un apartament in care fetele sa locuiasca pe timpul studiilor.

Mioara Mantale este foarte atasata de familie, parintii spunind ca toate sarbatorile le petrecea acasa. Craciunul trecut insa i-au pregatit Mioarei un cadou special. “Ne-am sfatuit cu sotul meu ce cadou sa-i facem. Nu prea stiam ce pentru ca ea are de toate.

Ne-am gindit noi si am decupat toate pozele ei din ziare, am cautat un calendar vechi, le-am lipit bine pe mai multe pagini, am invelit calendarul in staniol si i l-am dat. A fost foarte surprinsa si multumita”, ne-a povestit Elena Mantale.

Au pus in geam posterele cu Basescu

In ceea ce-l priveste pe noul presedinte, Traian Basescu, parintii Mioarei vorbesc numai la superlativ. “A venit o data si am intrebat-o: “Mama, ce o sa faca domnu’ Basescu pentru tara asta?”. Stiti ce mi-a spus? “Mama, nu-l cunosti pe dl Basescu. Cind spune ceva, moare pentru ideea respectiva. Nu se lasa pina nu face ceea ce a promis.

Va face tot ceea ce a promis, sa fiti siguri””, ne-a spus Elena Mantale. De altfel, parintii noului prefect al Capitalei au pus in geam posterele cu Traian Basescu, pe care l-au si votat.

Ne cam fugeau ochii dupa ea!'

I-am intrebat si pe fostii colegi de scoala ce parere au despre Mioara si despre destinul ei. Fost elev al Liceului “Mihail Kogalniceanu”, acum profesor aici, Catalin Ignat isi aminteste: “Mioara statea in fata mea. Era o fata buna la invatatura, linistita si frumusica. Ne cam fugeau ochii dupa ea, dar nu prea aveam succes”.

Profesorul Ignat a fost surprins de ascensiunea Mioarei si ii transmite un mesaj: “Succes in politica si in functiile pe care le va avea si sa nu uite de vasluieni!”. Un alt coleg de scoala al Mioarei, Cristian Tosu, povesteste: “Imi amintesc de ea ca fiind o buna sportiva, la handbal si la volei.

M-am mai intilnit cu ea, in urma cu patru ani, la mare, unde am depanat multe amintiri din timpul scolii. O tipa sensibila, speciala. Ii doresc, in numele tuturor colegilor din clasa a XII-a C, mult succes acolo unde este!”.

Ascensiune fulgeratoare

La Iasi, Mioara a intrat in politica si s-a casatorit. “Mai apoi, cind s-a mutat la Bucuresti, sotul nu a vrut sa se mute cu ea”, ne-a spus mama, Elena Mantale. In 1996, Mioara a intrat in organizatia locala a Uniunii Fortelor Democrate (UFD), unde a ocupat functia de vicepresedinte al organizatiei de tineret.

Dupa obtinerea licentei in drept la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, a lucrat la mai multe banci din Iasi si la un cabinet de avocatura. Bucurestiul i-a oferit insa cele mai multe satisfactii. Din 1998 pina in 2002 a fost presedinta organizatiei de femei la UFD Bucuresti. Din noiembrie 2002 este membra a PD Bucuresti.

In iunie 2004, Mioara Mantale a fost aleasa consilier general la Primaria Capitalei, apoi a devenit presedinte al Consiliului General al Municipiului Bucuresti.