In acest an, subventiile la culturile de grau vor fi acordate conditionat, fiind excluse de la subventionare zonele extrem de favorabile acestei culturi si cele unde cultivarea graului nu este propice.

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat luni la Suceava ca ministerul pe care-l conduce a impartit tara in cinci zone in functie de gradul in care predomina aceasta cultura si ca nu vor primi subventii extremele, producatorii din zonele 1 si 5. Producatorii agricoli vor beneficia de subventii de 1.

283 de miliarde de lei pentru sectorul vegetal, iar pentru cel zootehnic fondurile se ridica la 1.540 de miliarde de lei.

Reamintim ca subventiile agricole sunt o problema spinoasa in pesrspectiva aderarii la Uniunea Europeana, iar sistemul de acordare a acestora trebuie racordat la cerintele europene.

De citiva ani, specialistii in economie agrara au atras atentia asupra pericolului ca sume imense de la buget sa fie pierdute prin subventionarea fara discernamint a culturilor de cereale, indiferent daca terenurile erau potrivite sau nu pentru aceste culturi.