Saptamana trecuta a fost cu ghinion pentru scoala, ar zice aceia care, in general, nu "iau in tragic" degradarea zilnica a conduitei tinerilor in scoala si in afara ei. Fotografiile indecente cu pustoaice de liceu in posturi deloc scolaresti au invadat spatiul public si au pus pe jar un intreg judet, ca si Ministerul Educatiei.

Ca si cand n-ar fi fost de ajuns, tot saptamana trecuta, lumea a putut vedea cum decurge o ora de curs, din preajma vacantei, la un liceu din Constanta, unde, in prezenta profesorului, elevii trag din tigara, stau ciopor peste catalogul clasei si efectueaza diverse "rotunjiri" la note si la medii, in timp ce dascalul ii priveste zambitor printre sticlele in care nu se stie prea bine ce fel de

lichid exista. Cei care nu vor sa ascunda gunoiul sub pres vor spune, dimpotriva, ca saptamana trecuta s-a vazut doar varful aisbergului murdar. De fapt, stim cu totii ca lucrurile sunt scapate de sub control, ca elevii nici un ies bine din sala de curs si isi aprind tigara, cand nu-si pun de-a dreptul la gura si sticla de bautura sau nu se furiseaza prin vreun colt sa-si ia portia de heroina.

Ca parinti, stim ca multe dintre elevele noastre din mediul urban mai ales se duc la scoala imbracate ca pentru strip-tease si nu au nici o sfiala in a face avansuri profesorilor mai tineri.

La fel de bine stim ca, pentru multi pustani, scoala nu mai reprezinta destinatia principala, fiindca ajung la ore doar daca au o "fereastra" intre drumurile la cafe-interneturile supraaglomerate si "cafeluta", ori "una mica" de la bar, adica la o "susa" cu prietenii sau la o "paranghelie" cu fete sau cu baieti.

In timp ce mama si tata cred ca odrasla e bine mersi la scoala si trage de lectii, cu seriozitate si curiozitate, "ala micu" zace cine stie pe unde, ducand statisticile la consum de droguri, alcool, fumat, prostitutie spre procente naucitoare.

Cel putin, la nivelul Capitalei, cifrele sunt inspaimantatoare: in 2004 s-a dublat (fata de 1999) numarul tinerilor care consuma marijuana, s-a triplat numarul consumatorilor de ecstasy, iar "heroina este drogul cel mai cunoscut si dorit pentru experimentare de catre elevii de 16 ani", dupa cum spune Agentia Nationala Antidrog.

Ceea ce nu stim insa este ca, prin tot ce intreprind, cei responsabili de sanatatea si educatia tinerilor nu dau semne ca ar fi priceput cat de prost stam. Romania nu are o legislatie coerenta in privinta protectiei minorilor, aceasta insemnand de fapt ca Romania vadeste, prin structurile ei statale, un dezinteres imens fata de tanara generatie.

Afirmatia nu e o gaselnita jurnalistica, reprezinta purul adevar. Nu exista inca nici un parinte sanctionat, pedepsit ca nu are grija de propriul copil. Statisticile - asa sarace cum sunt in acest domeniu - nu surprind nici un cadru didactic dat afara din invatamant pentru ca a permis elevilor sa fumeze, ori sa bea alcool, ori sa faca sex in scoala.

Politia Romana nu este in stare sa ne spuna cati minori a prins in barurile de noapte in timpul raziilor efectuate pentru prinderea infractorilor. Oficiul National pentru Protectia Consumatorului nu a avut niciodata, de cand s-a infiintat, curiozitatea sa efectueze un control agentilor economici, avand ca tema principala vanzarea catre minori a alcoolului si a tutunului.

De aplicat amenzi ce sa mai spunem? Rar, daca vreun functionar a vrut cu orice chip sa-i faca zile negre patronului si-a adus aminte de obligativitatea de a avea afisat ca este interzisa vanzarea alcoolului si a tutunului minorilor, si a aplicat amenda al carei cuantum e intre 10 si 50 de milioane.

Mai presus de toate insa nu exista o lege clara care sa exprime fara echivoc ca sunt pedepsiti adultii care incurajeaza tinerii si mai cu seama minorii spre comportament deviant, daca nu chiar spre delincventa. In tarile Europei si in America, toate aceste lucruri sunt cat se poate de bine puse la punct.

Daca politia, aflata in razie intr-un bar depisteaza in timpul legitimarii persoanelor, printre acestea, minori, cel care sufera consecintele este patronul barului, discotecii ori restaurantului. La noi, Politia nici macar nu-si bate capul sa-i legitimeze pe pustii care sufoca ziua in amiaza mare barurile si cafenelele din buricul targului.

In Romania, nu exista decat o lege care indirect face o referire explicita la intentia de a proteja tanarul, minorul fata de agresiunea alcoolului si a fumatului. Este vorba despre Legea privind publicitatea, care interzice de fapt "publicitatea", si nu consumul, iar sanctiunile prevazute sunt neglijabile, in comparatie cu beneficiile aduse de micii consumatori.

Nici macar noua lege pentru protectia copilului nu face referire la dreptul acestora de a fi protejati impotriva consumului de alcool, a fumatului, a pornografiei. Sigur, cand apar intamplari ca aceea cu elevele de liceu expuse pe Internet, ori cu sfarsitul de an scolar de la Constanta, toata vina o aruncam pe umerii scolii, fiindca acesteia ii cerem in primul rand sa ne educe copiii.

Este adevarat, scolii ii revine sarcina de a educa, si educand de a apara copilul, tanarul de orice agresiune din sfera indecentei si imoralitatii. Dar nu numai scoala e de vina.