Un responsabil din cadrul Departamentului american al Apararii a confirmat ca Agentia de Informatii a Pentagonului a creat, in 2002, o unitate secreta de colectare a datelor autorizata sa desfasoare operatiuni clandestine de sustinere a misiunilor antiteroriste in intreaga lume, relateaza CNN.

Oficialul sustine ca rolul Diviziei de sprijin strategic (Strategic Suport Branch - SSB), a carei existenta a fost dezvaluita duminica de cotidianul “Washington Post”, este de “a oferi capacitati informationale pentru unitatile care actioneaza pe teren”, inclusiv pentru fortele militare speciale americane.

SSB a primit aceasta denumire anul trecut, dupa ce, anterior, actionase sub un alt nume, a confirmat oficialul citat, fara a dezvalui fosta titulatura. El a precizat ca SSB, care face parte din structurile operationale ale Agentiei de Informatii a Apararii (DIA), are ca misiune infiltrarea personalului DIA pe teren si recrutarea de agenti care sa furnizeze informatii.

Potrivit ziarului, SSB a fost creat folosindu-se fonduri “realocate”, fara o aprobare explicita din partea Congresului.

“Invizibilii” lui Rumsfeld

SSB a fost creat dupa evenimentele de la 11 septembrie 2001, ca raspuns la temerile exprimate de secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, care le-a reprosat responsabililor Pentagonului ca nu detin capacitati proprii de colectare a informatiilor.

Oficialul a confirmat ca SSB se afla in subordinea directorului DIA, viceamiralul Lowell Jacoby, dar ca politica acesteia este elaborata de subsecretarul pentru Informatii al Apararii, Stephen Cambone, unul dintre cei mai apropiati consilieri ai lui Rumsfeld.

Potrivit dezvaluirilor facute de “Washington Post”, organizatia a fost creata astfel incit sa opereze fara a fi detectata, fiind plasata sub controlul direct al lui Rumsfeld, insa un purtator de cuvint al Pentagonului a negat ca ministrul apararii ar superviza personal actiunile agentiei.

SSB actioneaza de doi ani, trimitind echipe mici de asistenti, lingvisti, anchetatori si specialisti tehnici pentru a lucra alaturi de fortele speciale.

Aceasta forta a actionat constant in cel putin alte cinci tari, Somalia, Yemen, Indonezia, Filipine si Georgia, iar agentii sai mai aveau printre sarcini si contractarea de “spioni straini” si “persoane cunoscute” ce ar putea fi asociate razboiului impotriva terorismului, atit in state-”prietene” cit si in state “inamice”, mentioneaza “The Washington Post”.

O unitate de care nu stia nici Congresul

Pina acum tinuta in secret, initiativa secretarului american al apararii a provocat o reactie unanima in rindul congresmenilor democrati, care si-au anuntat intentia de a cere audierea lui Rumsfeld la Congres in legatura cu misiunea Diviziei de sprijin strategic.

Democratii sint nemultumiti in special de faptul ca SSB a fost finantata din bugetul Pentagonului, fara autorizatia expresa a Congresului. Potrivit legislatiei americane, misiunile de culegere de informatii ale Pentagonului sint supuse unei supravegheri mai putin riguroase din partea Congresului decit operatiunile conduse de CIA.

Senatorul republican John McCain, membru al Comisiei senatoriale pentru serviciile armate, a declarat intr-un interviu acordat postului CBS ca nu are nici o informatie despre unitatea speciala a Pentagonului, dar ca se asteapta ca Congresul sa organizeze o sesiune de audieri pe aceasta tema.

Pentagonul se apara

Purtatorul de cuvint al Pentagonului, Lawrence DiRita, a declarat duminica, intr-un comunicat, ca este “exact si deloc surprinzator” faptul ca Pentagonul “incearca in mod eficient sa-si imbunatateasca activitatea din domeniul culegerii de informatii”.

“Razboiul impotriva terorismului presupune ca serviciile de informatii clasice si cele militare sa conlucreze mai strins si intr-o mai mare masura decit in trecut”, se arata in comunicat.