Coreea de Nord a redus ratiile alimentare la jumatate din cantitatea recomandata de Programul Mondial petru Hrana (WFP), ca urmare a cresterii pretului alimentelor pe pietele private, a anuntat agentia ONU, citata de BBC. Observatorii ONU au declarat ca Guvernul nord-coreean a redus portiile de hrana de la 300 de grame de cereale pe zi la 250 de grame.

Potrivit datelor furnizate de Organizatia Natiunilor Unite, 16 milioane de nord-coreeni depind de aceste ratii, iar multi dintre ei nu-si pot permite sa suplimenteze portiile de porumb, orez sau cartofi cu carne sau alte legume. "Preturile alimentelor de baza au crescut in mod semnificativ pe pietele private, astfel incat multi oameni nu si le mai pot permite.

Suplimentarea ratiilor va fi extrem de dificila", a declarat Gerald Bourke, responsabil al WFP pentru Asia.

Un raport elaborat anul trecut, de ONU, avertiza ca pietele private care ar trebui sa furnizeze alimente pentru a preveni foametea cronica au contribuit la cresterea inflantiei. Conform acestuia, un kilogram de orez costa aproximativ 30 la suta din salariul mediu lunar in Coreea de Nord.

Reducerea ratiilor are loc chiar daca recolta obtinuta de Coreea de Nord este considerata cea mai bogata din ultimii 10 ani.