Natiunile Unite au comemorat, ieri, pentru prima oara in istorie, eliberarea lagarelor de concentrare naziste, intr-o sesiune speciala solemna a Adunarii Generale.

Manifestarea a fost organizata la aproape trei decenii de la adoptarea, de catre Adunarea Generala a ONU, a rezolutiei prin care sionismul era asimilat rasismului - ceea ce a provocat o degradare de durata a relatiilor dintre Israel si Natiunile Unite.

Aproape 150 de tari din cele 191 membre ale ONU au aprobat aceasta initiativa, sprijinita de Statele Unite, Israel, Uniunea Europeana, Rusia, Canada, Australia si Noua Zeelanda, noteaza Mediafax.

In cadrul manifestarii, ministrul israelian al Afacerilor Externe, Silvan Shalom, si omologul sau german, Joschka Fischer, au sustinut alocutiuni in plenul Adunarii Generale a ONU. Au mai luat cuvantul sefii diplomatiei franceze, Michel Barnier, canadiene, Pierre Pettigrew, luxemburgheze, Jean Asselborn, argentiniene, Rafael Bielsa, ungare, Andras Barsony, si armene, Vartan Oskanian.

Statele Unite au fost reprezentate de numarul doi al Pentagonului, Paul Wolfowitz.

La sesiunea solemna au participat mai multi supravietuitori ai lagarelor de concentrare, intre care scriitorii Jorge Semprun si Elie Wiesel.

Comemorarea a 60 de ani de la eliberarea celui mai cunoscut lagar nazist, Auschwitz-Birkenau, care a avut loc la 27 ianuarie 1945, capata o semnificatie aparte, intrucat "crearea Natiunilor Unite a fost un raspuns direct la Holocaust", a declarat secretarul general al ONU, Kofi Annan.

"Carta noastra si cuvintele "suferinte indescriptibile" au fost scrise atunci cand lumea descoperea amploarea ororii din lagarele mortii", a reamintit Annan.

Carta ONU se deschide cu un preambul in care tarile fondatoare se declara "hotarate sa tina generatiile viitoare departe de flagelul razboiului care, de doua ori in decursul unei vieti umane, a provocat umanitatii suferinte indescriptibile".

Secretarul general al ONU a subliniat datoria fata de memoria umanitatii, apreciind ca "raul care a dus la moartea a sase milioane de evrei si persoane de alte nationalitati, in aceste lagare, ne ameninta si azi pe fiecare dintre noi".

"Fiecare generatie trebuie sa vegheze pentru a se asigura ca un asemenea lucru nu se va mai intampla niciodata", a afirmat el.