Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a suspendat ieri, pana la 1 februarie, aplicarea actului prin care instituia obligativitatea extrasului de cont pentru toate operatiunile de vanzare de actiuni.

Ziarul Adevarul atentionase, in editia de ieri, ca decizia luata pe picior de reprezentantii CNVM ar fi blocat intreaga piata bursiera, avand in vedere ca obtinerea unui extras de cont poate dura cateva zile. Brokerii anticipau ca le va fi mult ingreunata activitatea, iar ordinele de cumparare de actiuni vor fi executate cu intarzieri.

Unul dintre reprezentantii societatilor de brokeraj ne-a declarat ca ieri, pana la aparitia comunicatului CNVM in care se anunta suspendarea deciziei de obligativitate a prezentarii extrasului de cont, in jurul orei 11, tranzactiile pe bursa au fost foarte putine, o mare parte din ordinele de vanzare fiind amanate. De altfel, brokerii se asteptau la aceasta evolutie a bursei.

"Dupa aparitia comunicatului prin care CNVM revenea asupra deciziei, s-au reluat masiv tranzactiile", comenta un broker. Potrivit comunicatului CNVM, institutia va aduce in perioada urmatoare precizari pentru aplicarea actului, care vor fi elaborate impreuna cu reprezentantii pietei de capital.

"La bursa este o nebunie!"

"La preturile astea, cine mai cumpara si ce scopuri are?" Aceasta a fost intrebarea care framanta ieri brokerii, insa nimeni nu avea un raspuns exact. De fapt, nici nu mai conta. Bursa a avut ieri din nou o zi extraordinara, cresterea bursiera fiind, in doar o zi, de 5,21 la suta.

In total, de la inceputul anului, profiturile medii obtinute la bursa au depasit 35 la suta, intrecand si cele mai optimiste previziuni facute la finalul anului trecut. "Euforia la bursa continua. Ieri, cresterile actiunilor au fost generalizate.

Se pare ca cei care cumpara la aceste preturi sunt investitorii mari, asimilati cu investitorii straini", este de parere Alin Brendea, director de operatiuni la PrimeTransaction. Sume atat de mari cat se vehiculeaza in tranzactiile cu actiunile Petrom, Banca Transilvania si Rompetrol Rafinare Constanta este clar ca provin de la investitorii straini, in special fonduri de investitii.

Este cert insa ca si din ce in ce mai multi romani se indreapta catre bursa. "Este un crescendo de la inceputul anului pana acum si in ce priveste numarul de clienti, si in ce priveste sumele investite", a mai spus Brendea.

Bucuria brokerilor este mare, unele surse din piata indicandu-ne ca, in scurta perioada care a trecut de la inceputul anului, majoritatea societatilor de brokeraj au realizat deja jumatate din tranzactiile pe care le-au realizat in tot anul 2004, cu incasarile corespunzatoare. Dar si investoriii de peste hotare sunt activi pe piata bursiera romaneasca.

"Avem multe persoane fizice din Grecia care investesc la bursa prin intermediul societatii noastre de brokeraj. Sunt clienti care fac plasamente pe termen mai lung, de minimum sase luni - un an. Investitorii greci mai experimentati prefera actiunile listate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti", ne-a declarat Marius Plugaru, director general Ieba Trust.