In primele trei saptamini din 2005, bursa a crescut cu peste 30%. Motivul este unul singur: cererea a depasit oferta. Brokerii avertizeaza: exista actiuni supraevaluate.

„In acest moment, pe bursa nu se mai cumpara pe baza unei analize financiare a societatii respective, ci pentru ca asa e valul. In piata sint foarte multi bani, vin multi jucatori neexperimentati, iar actiunile scoase la vinzare sint putine raportat la cerere.

Bursa este precum un magazin de solduri: lumea da buluc sa cumpere“, releva in citeva cuvinte situatia actuala din piata de capital Marius Plugaru, membru in Comitetul BVB si director al societatii de brokeraj Iebatrust.

Criterii de luat in seama la cumpararea de actiuni

Din pacate, trebuie sa spunem ca decizia unei persoane de a juca la bursa trebuie sa se bazeze mai mult pe analiza economica a companiei in care doreste sa investeasca si mai putin pe fler.

Iar aceasta analiza trebuie sa tina cont de indicatorul P/E, adica pret actual/profit pe actiune (mai simplu spus, perioada in care se pot recupera banii investiti din dividende, fara a lua in calcul cresterea actiunilor), respectiv indicatorul, P/B, cu alte cuvinte pret actual/valoarea contabila.

Valoarea contabila este data de valoarea capitalurilor proprii ale societatii raportata la numarul de actiuni de pe piata.

Conteaza si contextul de piata

Celor doi indicatori prezentati li se adauga alte aspecte: sectorul din care face parte societatea si potentialul de dezvoltare viitoare a acestui sector, vechimea pe piata a societatii, dimensiunea afacerii, faza de evolutie in care se afla emitentul, portofoliul de clienti, mediul concurential, puterea societatii de a genera profit, riscurile afacerii si structura actionariatului.

Actiuni supraevaluate

Un raport al societatii de brokeraj Intercapital Invest arata ca la aceasta societate indicele P/E era in 2004 de 63,6, mult mai mare decit la alti operatori est-europeni. „Orice eficientizare a societatii trebuie sa faca minuni ca sa ajunga la un nivel al profitului care sa justifice cotatiile actuale“, se arata in raportul Intercapital Invest.

Chiar grupul OMV, in oferta sa de cumparare a societatii Petrom, evaluase aceasta societate la 2.400 de lei/actiune. Cu toate acestea, pretul a crescut, ajungind ieri la peste 4.000 de lei/actiune. „Dupa cei doi indicatori, SNP Petrom este o actiune supraevaluata“, spune Razvan Pasol, directorul firmei Intecapital Invest.

„Dar, privind in piata, observam ca SNP Petrom este o societate puternica, cu un management strain, iar fondurile straine de investitii care vin in Romania sint interesate de astfel de societati“, adauga Razvan Pasol.

Situatia actuala de la Banca Romana de Dezvoltare (BRD) pare a se apropia de cea de la SNP Petrom. Astfel, daca in 2001 raportul P/E la BRD era de 3,8, acum a ajuns la 16, comparativ cu media inregistrata pe pietele bursiere din Europa de Est (unde se situeaza in jur de 15). Mai simplu spus, pretul actual al actiunilor BRD este apropiat de cel real, chiar putin supraevaluat.

Actiuni subevaluate

Daca la SNP Petrom, respectiv BRD este vorba de actiuni supraevaluate, la cele cinci societati de investitii financiare (SIF) situatia se prezinta invers. Indicatorul P/E era la SIF Banat - Crisana de 13,7, la SIF Moldova - de 6,6, la SIF Transilvania - de 9,1, la SIF Muntenia - de 14,8 , iar la SIF Oltenia - de 11,1. Raportat la media de 15, observam ca acestea mai au puterea de a creste.