Cartierul “Henri Coanda”, unul dintre cele mai grandioase proiecte ale fostei guvernari, risca sa se stinga in stadiul de planseta.

Dupa ce in septembrie anul trecut primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat ca nu va elibera autorizatie de constructii pentru ansamblul locativ de linga Baneasa, reprezentantii Ministerului Transporturilor si Locuintei vor declansa, in zilele urmatoare, o ancheta privind modul in care s-au facut licitatia si investitiile pentru acest amplasament.

In luna iunie a anului trecut, Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) si Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) lansau tirgul pentru contractarea locuintelor din cartierul “Henri Coanda”.

La lansare, directorul ANL, Corneliu Popescu, promitea ca primele spatii de locuit vor fi date in folosinta in toamna anului 2004. Ulterior, ANL a aminat termenul de predare a caselor pentru toamna lui 2006.

Ansamblul de locuinte “Henri Coanda” este prevazut a fi construit pe un teren cu suprafata de 119 hectare, situat in partea de nord a Capitalei, suprafata impartita intre Primaria Sectorului 1 si Primaria Voluntari. Pina in luna iunie, de eliberarea autorizatiilor de constructie s-a ocupat fostul primar al sectorului 1, Vasile Gherasim.

Chiliman tulbura apele

Lucrurile au luat insa o intorsatura neasteptata la jumatatea lunii septembrie, cind actualul primar Andrei Chiliman a blocat eliberarea autorizatiilor de constructie pe terenul care tine de Consiliul Local. Motivul: o parte din fostii proprietari si-au revendicat terenurile situate exact in centrul viitorului cartier.

In replica, seful ANL, Corneliu Popescu, a mentionat foarte ferm ca “nu poate fi pus in pericol un proiect ce vizeaza peste 2.000 de case si, dupa expirarea termenului legal de asteptare a avizului din partea primariei, vom incepe lucrarile si in Baneasa, asa cum au demarat, deja, in zona Voluntari”.

Cind lucrurile pareau ca s-au linistit, reprezentantii Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului au declarat ca, in urmatoarele doua saptamini, vor finaliza o ancheta in legatura cu derularea programului privind cartierul “Henri Coanda”. “Nu renuntam la aceasta investitie, dar programul va trebui regindit, redimensionat, rediscutat.

Vom lua masuri deoarece au existat unele probleme cu autorizarea si se pare ca nu exista nici macar o autorizatie de construire valabila pentru acest proiect”, a afirmat ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely.

“Controalele sint normale”

Directorul ANL, Corneliu Popescu, spune insa ca nu se teme de controalele ministeriale si ca nu s-a gresit nimic. “In primul rind, e normal ca atunci cind se schimba o conducere sa se faca controale. Chestia cu autorizatia a fost prost inteleasa de catre Laszlo Borbely. Au fost facute toate demersurile pentru autorizatii, iar in ultima faza, primarul Andrei Chiliman a spus ca nu ne da.

Nu s-a gresit nimic la acest proiect, controalele sint normale”, a declarat Popescu. (M.S.)

Nume cu staif pe listele ANL

Numele si calitatea in momentul depunerii dosarului

Tudor Mohora, deputat PSD

Radu F. Alexandru, senator PNL

Ralu Filip, presedintele CNA

Silvia Ciornei, presedintele Agentiei pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie

Octavian Stireanu, consilier prezidential

Ileana Stana-Ionescu, deputat minoritatea italiana

Oliviu Gherman, ambasadorul Romaniei in Franta

Trifon Belacurencu, presedintele Consiliului Judetean Tulcea, lider al filialei PSD

Constantin Buchet, secretarul Colegiului CNSAS

Eugenia Ciubancan, directorul RA “Monitorul Oficial

Mihai Costin Taracila, fiul senatorului PSD Doru Ioan Taracila

Raluca Badulescu, fiica senatorului PSD Doru Laurian Badulescu

(Sursa: Agentia MEDIAFAX, 8 august 2003 )