Nu este prima data cind "lupta impotriva terorismului" isi greseste tintele. De data aceasta, un caz cu totul inedit implica un cetatean german, care afirma ca a fost supus unor abuzuri, timp de mai multe luni, intr-o inchisoare din Kabul dupa ce a fost arestat illegal pe cind se afla intr-o excursie in Macedonia.

Autoritatile macedonene recunosc ca au fost implicate in rapirea si detinerea ilegala a unui cetatean german dupa ce au primit o solicitare speciala in acest sens din partea CIA, releva o ancheta realizata de IWPR, care citeaza surse ale politiei si serviciilor secrete locale.

Pe de alta parte, autoritatile judiciare de la Berlin confirma si ele ca ancheteaza "mai multe parti implicate intr-un posibil caz de rapire", asta ca urmare a unei plingeri depuse de Khaled el-Masri, un cetatean german de origine libaneza.

Acesta este somer, tata a sase copii, si sustine ca dupa ce a fost rapit si retinut illegal in Macedonia a fost dus si inchis intr-o inchisoare secreta din capitala afgana Kabul, aflata sub control american.

Citeva fapte sint certe: Khaled el-Masri a fost retinut in Macedonia, lucru care s-ar fi intimplat la solicitarea expresa a Washingtonului, dupa cum au confirmat mai multe surse ale politiei macedonene. Pe de alta parte, un Boeing 737 american a plecat de pe aeroportul din Skoje cu destinatia Kabul exact in aceasi zi indicata si de el-Masri.

Tacerea in jurul acestui caz este insa cvasi-totala. Purtatorul de cuvint al ministrului de interne,Goran Pavlovski, a spus doar ca "nu comenteaza", cind a fost rugat sa confirme afirmatiile lui el-Masri, dar nu le-a negat totusi.

IWPR a reusit sa afle ca cetateanul german a fost retinut timp de 23 de zile de catre agenti ai serviciului macedonean de securitate interna si contra-spionaj, asta dupa ce a fost primita o solicitare expresa din partea CIA.

"Noi nu l-am urmarit special pe el-Masri, doar am actionat in baza unor informatii pe care le-am primit. Cu alte cuvinte, am raspuns unei cereri din partea unui serviciu de spionaj al unei tari prietene", a declarat o sursa a politiei.

Un alt official din cadrul ministerului macedonean de interne, vorbind sub conditia anonimatului, a spus ca el-Masri nu a fost batut sau torturat. "Oamenii nostri nu au facut decit sa actioneze intr-o maniera profesionista".

El-Masri are 41 de ani, este un fost agent de vinzari de masini si locuieste in orasul Ulm. El spune ca pe 31 decembrie 2003 a fost ridicat de politia macedoneana dintr-un autobus ce se afla in drum spre Skopje. Retinerea lui s-a produs chiar la granita cu Serbia.

Acolo I-au fost controlate bagajele si a fost anchetat mai multe ore inainte de a fi dus de politisti inarmati intr-un "oras mare", probabil Skopje.

Retinerea sa a fost confirmata si de surse ale granicerilor, care au declarat pentru IWPR ca actiunea a apartinut agentilor serviciului de contra-informatii. "Stim cu certitudine ca a fost o operatiune, dar nu am primit nici un fel de informatii suplimentare", a declarat un official din partea politiei de frontiera.

Intrebat cum a fost posibil ca el-Masri sa fie retinut fara sa I se aduca vreo acuzatie, un politist macedonean de rang inal a declarat ca "in aceste conditii nu se aplica regulile normale" deoarece au prioritate solicitarile speciale venite din partea CIA. In mod normal, suspectilor trebuie sa li se aduca la cunostinta acuzatia in cel mult 24 de ore, altfel trebuind sa fie eliberati.

Numai ca el-Masri afirma ca el a fost retinut intr-un hotel pentru 23 de zile, inainte de a fi inminat americanilor si apoi dus la Kabul.

Pe aeroportul din Skopje a fost inregistrat un avion American Boeing 737 care a venit din Palma de Majorca si apoi s-a indreptat spre Afghanistan. "Avionul a aterizat pe 23 ianuarie anul trecut, la 21:30 si a decolat citeva ore mai tirziu, la 2 am, cu doar un pasager la bord.

Numele pasagerului nu este inregistrat, iar destinatia avionului a fost Kabul", a declarat un lucrator al aeroportului din Skopje.

El-Masri afirma ca in Kabul a fost torturat si abuzat timp de patru luni, intr-o incercare de a i se smulge marturisirea ca este militant Islamic. In cele din urma, a fost eliberat in Albania, la sfirsitul lunii mai 2004.

Avocatul sau, Manfred R Gnjidoc, afirma ca el-Masri este victima inocenta a controversatei politici a CIA de a transfera suspecti in tari nedemocratice astfel incit acolo sa obtina marturii folosind tortura. In aceste conditii, anchetarea se desfasora departe de ochii presei sau ai aparatorilor valorilor democratice iar in plus reputatia Statelor Unite ramine intacta.

Avocatul a declarat pentru New York Times ca el-Masri a fost retinut doar pentru ca are acelasi nume - cu doar o diferenta minora la pronuntie - cu cel al unui extremist al-Qaeda despre care se banuieste ca a fost implicat in atacurile de la 11 septembrie.

In plus, cotidianul britanic The Guardian, a relatat ca autoritatile germane analizeaza acum o mostra din parul lui el-Masri prin metoda analizei radioizotopice, procedura care permite identificarea a tot ce a mincat sau baut cineva intr-o anumita perioada de timp.

Seriozitatea cu care Germania trateaza acest caz ii face pe unii analisti sa se teama ca si rolul Macedoniei nu va putea fi trecut usor cu vederea.

Fostul ministru de interne Pavle Trajanov a declarat pentru IWPR ca situatia lui el-Masri este cu totul "unica" si ca este "cu totul nepotrivit sa predai oameni in acest mod chiar unor servicii secrete prietene, Nu e nici o indoiala ca el-Masri a fost retinut illegal.

"Nu exista nici o baza legala pentru retinerea cuiva atit de mult timp, mai ales ca nu s-a pronuntat nici o curte de justitie. Daca totul se dovedeste adevarat, Statele Unite vor trebui sa-si assume responsabilitatea. Oricum, acest lucru nu inseamna ca Germania nu va reactiona si fata de rolul jucat de Macedonia", a mai spus Trajanov.

Profesorul Vlado Popovski, fost sef al serviciului de informatii al Macedoniei a declarat pentru IWPR ca legea le obliga pe autoritati sa verifice cu atentie identitatea suspectilor pe care ii retine.

"La modul ipotetic, daca se dovedeste in justitie ca s-a facut o identificare gresita, autoritatile de la Skopje vor fi facute raspunzatoare, chiar daca ele au crezut ca el-Masri este persoana cautata de un alt serviciu secret".

Ministerul macedonean de interne ca si ambasada Germaniei la Skopje au spus ca nu stiu de existenta nici unei solicitari din partea Berlinului privind acordarea de sprijin in cazul el-Masri. Ambasada america a refuzat insa sa comenteze acest caz.

Macedonia si-a exprimat in dese rinduri disponibilitatea de a sprijini Statele Unite in asa-numitul razboi contra terorii. Un alt caz interesant in acest sens este cel al fostului ministru de interne Ljube Boskovski care este anchetat intr-un caz in care este banuit de uciderea a sapte refugiati despre care s-a banuit ca sint extremisti islamici.

Presa de la Skopje scrie ca uciderea acestora nu a fost decit inca o incercare a guvernului macedonean de a impresiona autoritatile de la Washington.

de Ana Petruseva si Miomir Serafinovic , Skopje

(Institute for War and Peace Reporting )