Omul de afaceri Corneliu Iacobov a fost pus oficial sub acuzare azi de catre procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani si delapidare, informeaza Biroul de presa al Ministerului Public.

Totodata, procurorii i-au adus omului de afaceri la cunostinta ordonantele de control si punere sub sechestru a bunurilor mobile si imobile.

Iacobov a cerut termen pentru a-si pregati apararea, el urmind a fi audiat in 7 februarie.

Marti, la ora 11, procurorii l-au convocat pe Iulian Mavlea, administrator al VGB, considerat "mina dreapta" a lui Eugen Iancu.

In aceeasi zi, la ora 13,00 este asteptat la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie Eugen Poenaru, reprezentant al investitorului strategic Balkan Petroleulm, Canion Servicos LDA si Imperial Oil la Rafo Onesti.

Cu o zi in urma, alte doua persoane au fost puse oficial sub acuzare, respectiv Eugen Iancu (administrator si actionar al firmei VGB Impex) si pe Maria Cozianu. Eugen Iancu este tatal lui Octavian si al lui Alexandru Iancu, ambii cercetati de procurori in acelasi dosar, pentru spalare de bani, complicitate la evaziune fiscala si delapidare.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie cerceteaza 19 persoane in dosarul 171/P/2003, pentru spalare de bani, inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni. Printre cei invinuiti se numara oamenii de afaceri Ovidiu Tender si Corneliu Iacobov si actionarii VGB, precum si fostul director general al Rafo.

In acest caz vor fi audiate si persoane implicate in relatiile comerciale si financiare derulate intre Rafo Onesti, Carom Onesti si alte societati.

Procurorii care instrumenteaza dosarul au audiat pina acum mai multe persoane, printre cei convocati numarindu-se functionari APAPS si actionari ai VGB Impex SRL, precum si omul de afaceri Ovidiu Tender.

Toate cele 19 persoane cercetate in cazul Rafo, de catre procurori ai Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, au fost date in consemn la frontiera.

Ancheta - care vizeaza circuitele financiare intre cele doua rafinarii si mai multe firme - a inceput in 2004, prin solicitarea si ridicarea de documente, identificarea firmelor, persoanelor si relatiilor comerciale in cauza.

Cercetarile vizeaza stabilirea relatiilor comerciale ale Rafo cu grupul de firme VGB si Dany Group, modalitatile de plata, precum si cazurile de restituire a unor sume cuprinse intre trei miliarde si 88 de miliarde de lei de la VGB Oil catre persoane fizice cu motivatia "restituire creditare firma".

Anchetatorii vor mai urmari modalitatile in care acciza si taxa de drum rezultata in urma procesarii nu au fost virate bugetului de stat, prejudiciul momentan stabilit fiind de aproximativ trei mii de miliarde de lei. Se va urmari evidentierea in actele contabile ale firmelor care au achizitionat combustibil de la Rafo si Carom a operatiunilor comerciale efectuate.