De la 1 aprilie 2005, gazele naturale şi energia electrică se vor scumpi, a anuntat marti ministrul Economiei şi Comerţului, Codruţ Şereş. Potrivit ministrului, de la 1 aprilie 2005, gazele se vor scumpi cu 20%, tarif calculat in dolari, in timp ce energia electrică de tip hidro va fi mai scumpă cu pană la 80%.

In perioada următoare, Guvernul va avea intalniri cu Fondul Monetar Internaţional pentru a discuta un memorandum suplimentar de politici economice privind modificarea Acordului stand-by incheiat cu Romania anul trecut.

Deocamdată nu se cunoaşte cu cat va plăti in plus consumatorul final la energia electrică, calculele rămanand in sarcina Autorităţii Naţionale de Reglementare in domeniul Energiei.

FMI a trimis la ministerul Economiei un chestionar cu principalele probleme ce vor intra pe agenda discuţiilor programate joi după-amiază. Vor fi dezbătute atat probleme de ordin tehnic, dar vor avea loc şi intalniri intre delegaţia FMI şi oficialii din minister.

Chestionarul include aspecte privind incasările realizate la energia termică şi energia electrică, situaţia creaţelor şi arieratelor, societăţile rău-platnice, programul de restructurare al Termoelectrica, privatizarea companiilor din sectorul energetic.

In privinţa incasărilor, raportul ministerului Economiei arată că s-au depăşit previziunile făcute de FMI. Distrigaz-Sud, Electrica şi Termoelectrica au inregistrat incasări mai mari decat sumele previzionate. Fondul de salarizare pentru cele 20 de societăţi de stat monitorizate de organismul financiar a fost mai redus decat se anticipase.